2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Rózsa Miklós a filmzenekirály 03:00

Csökkenhet az államadósság

2016. október 14., péntek 20:58, frissítve: péntek 20:58

Növelik az óvodák és a bölcsődék kapacitásait, vegyiparba fektetne a MOL, szabadkereskedelmi megállapodást akar a kormány Ázsiával. Olvassa el a Hír TV gazdasági összefoglalóját!

Államadósság

Az év végére 26 százalékra csökkenhet a devizaadósság mértéke – ezt jelentette be ma Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója. Szerinte fontos eredmény, hogy megváltozott az adósság szerkezete. Kiemelte, hogy jól halad az adósság finanszírozása, az állampapírok nagyjából 20 százalékát a lakosok vették meg.

„Alapvetően megváltozott az adósság szerkezete. Amire nekünk rálátásunk van, az a szerkezet alakítása, hogy milyen devizaarányt, milyen lakossági arányt tudunk elérni. És itt jelentős változás volt. 50-ről 26 százalékra változott a devizaarány, a lakossági állampapírpiac mértéke az adósság 1/5-ét teszi ki” – nyilatkozta Barcza György.

Óvodák

Százmilliárd forintot különített el a kormány bölcsődék és óvodák kapacitásának bővítésére. A keretből új létesítmények épülnek, valamint a meglévő intézményeket fejlesztik. Az Emmi családpolitikai államtitkára szerint jelenleg aránytalan az óvodai férőhelyek területi eloszlása. Ezért a beruházások többségét azokba a régiókba viszik, ahol a legégetőbb a kapacitáshiány. A minisztérium a bölcsődei férőhelyek számát 50-ről 60 ezerre emelné.

Mol

475 milliárd forintot fektetne be a Mol vegyipari fejlesztésekbe. Ez derül ki az olajipari vállalat pénteken elfogadott hosszú távú stratégiájából. A Mol a következő 14 évben is régióvezető olajvállalata akar maradni. Emellett a vegyiparban is szeretne nemzetközi szereplővé válni. A cég a nem motorüzemanyag típusú termékek arányát a mostani 30 százalék alatti szintről fokozatosan 50 százalék fölé emelné 2030-ig.

Kereskedelem

Szabadkereskedelmi megállapodást szeretne az EU és Délkelet-Ázsia között a magyar kormány. Szijjártó Péter külügyminiszter erről Bangkokban beszélt, ahol az is elhangzott, hogy a magyar cégek jelenleg 2 milliárd dollár értékű forgalmat bonyolítanak a Délkelet-Ázsiai országokkal. A tárcavezető szerint ezt viszonylag kis erőfeszítés árán meg lehetne duplázni.

„Az Európai Unió és a délkelet-ázsiai országok közötti szabadkereskedelmi tárgyalásokat újra kell indítani, ezek lefulladtak, de gyorsan meg kell állapodni, mert ha az EU nem tud megállapodni Indonéziával, a Fülöp- szigetekkel, Vietnammal és Szingapúrral, akkor a világ más komoly gazdasággal rendelkező országai elveszik itt a piaci lehetőségeket” – nyilatkozta Szijjártó Péter külügyminiszter.

Hátrány

Elutasította a belga szövetségi állam és az ország Vallon régiójának parlamentje az Európai Unió és Kanada között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás tervezetét. Meglátásuk szerint az egyezmény hátrányosan érintené Belgiumot, mert fellazítaná az európai fogyasztóvédelmi szabályokat, és tovább erősítené a multinacionális óriásvállalatok befolyását. A szabadkereskedelmi megállapodást csak akkor lehet megkötni, ha azt az unió valamennyi országa támogatja. Egy esetleges belga vétó ellehetetlenítené az egyezmény aláírását.

Forint

Nem változott érdemben a forint árfolyama az euróval szemben. A közös európai pénzt a 306-os szinten kínálták a piacon. A többi devizával szemben veszített értékéből a magyar fizetőeszköz: a dollárral 278, a svájci frankkal 281 forinton kereskedtek.

BUX

Pluszban zárt a BUX. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 0,96 százalékos emelkedéssel, 28 392 ponton fejezte be a pénteki kereskedést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!