2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Csődhöz vezethet a minimálbér-emelés

2016. december 23., péntek 18:08, frissítve: péntek 18:39

Csődbe mehet több vidéki kisvállalkozás, mert nem tudja kigazdálkodni a minimálbér-emelést – ezt mondta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) a Hír TV-nek. A szaktárca minisztere további adócsökkentést ígér. Januártól a minimálbér 127 650, a szakképzettek bérminimuma 161 250 forintra emelkedik.

„Ha mégis olyan helyzet áll elő, hogy egy-két munkavállalónak el kell mennie, szinte azonnal fel fogja szívni a magyar munkaerőpiac, mert jelentős munkaerő utáni igény jelentkezik” – ezt mondta korábban Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár.

A minimálbér-emelés bejelentése óta több vállalkozás is jelezte: ha a létszám ugyanannyi, de árakat nem emelhetnek, akkor nem tudják kigazdálkodni a magasabb béreket. A VOSZ szerint főleg a szegényebb régiókban kerülhetnek csődközeli helyzetbe a kisvállalkozások.

„Nyilvánvaló: ezek a munkavállalók a legesendőbbek, a legkevésbé mobilak. A magyar munkaerőről köztudomású, hogy országon belül nem mobil, ha elbocsátják Szabolcsban, nem fog átmenni a Dunántúlra lakhatási, kulturális, családi, egyéb okok miatt. Valahol fájó módon lesz elbocsátás, és ebben a kategóriában a legtöbb ember kis tudással, kevés gyakorlattal és általában szakképzetlenül nem költözik 300-400 kilométerrel odébb, de még Magyarország területére egy állásért” – Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára.

A közszférában biztosabbnak tűnnek a munkahelyek. A szakszervezeti vezető azonban bizalmatlan. Ráadásul, ahogy mondja, a minimálbér-emelés a magasabb keresetűek fizetését rontja.

– Most éppen ezzel együtt nem tértek ki a közszférára, de sajnos többször fenyegetnek, és újévi kívánságokba is azt kaptuk, hogy várható közszférán belüli létszámrendezés, ami alatt sajnos nem fejlesztést értenek, hanem mindig csökkenést.
˜– Ott ezt mi indokolja?
– Semmi, az égadta világon semmi!

„A szocialista párt odaadta, a Fidesz meg elveszi” – az MSZP politikusa azt ígéri, a szocialisták 2018-as győzelme esetén nem lesz olyan alkalmazott, aki nettó 100 ezer forintnál kevesebbet keres.

„És ezt úgy fogjuk megteremteni, hogy a munkaadóknak egyetlenegy fillér többletterhet ne jelentsen. Mert ezt meg lehet tenni. Nem elvonni kell, és az elvont forrásokat szétszórni a haverok között, hanem a nem elvont forrásokat hagyni fizetéssé válni” – mondta Gúr Nándor, az MSZP alelnöke.

Az LMP ifjúsági szóvivője úgy fogalmazott: a kormány összeszerelő műhelynek tekinti az országot.

„Jelentős gazdaságpolitikai fordulatra is szükség lenne Magyarországon. Amikor végre nem abban gondolkozik a kormány, hogy a munkaerő ára teszi versenyképessé az országot, hanem sokkal inkább a munkaerő tudása, a humántőkébe való befektetés és a tudás alapú társadalom kialakítása” – mondta Kanász-Nagy Máté ifjúsági szóvivő.

Varga Mihály a választási évre már az egy számjegyű személyi jövedelemadó lehetőségét is bedobta, a nemzetgazdasági miniszter a lépést a tartósan három százalékot meghaladó növekedéshez kötötte.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!