2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Brutálisan nőttek a rezsitartozások

2017. május 26., péntek 08:39

Míg tavaly novemberben összesen 61, decemberben már több mint 62 milliárd forinttal tartoztak a háztartások.

Rezsitartozás

Egymilliárd forinttal nőttek a rezsitartozások egy hónap alatt. A szocialista Tóth Bertalan ismét rákérdezett a fejlesztési minisztériumnál, hogy hány háztartás maradt el a számlákkal. Míg tavaly novemberben összesen 61, decemberben már több mint 62 milliárd forinttal tartoztak a háztartások. A válaszból kiderült, 2016 decemberében több mint egymillió fogyasztó nem fizette be a villanyszámlát. Közülük 623 ezren vannak több mint 30 napos csúszásban.

 

Bankok

A magyar bankrendszer tőkehelyzete viszont rendkívül stabil. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi stabilitási jelentése szerint a magyar bankszektor likviditása stresszforgatókönyv esetén is biztosított. A bankok tavaly kiemelkedő jövedelmezőséget értek el, ezt azonban döntően egyszeri, nem fenntartható tételek eredményezték. A vállalati hitelezésben viszont fordulat következett be 2016-ban, és a jövőben a jegybank szakemberei további bővülésre számítanak. A háztartási hitelezés élénkülése pedig a lakáspiac fellendülésével párosul, de a pénzintézeteknek figyelniük kell a felmerülő kockázatokra – figyelmeztet a nemzeti bank.

 

Praktiker

Milliárdokat hozott az építőipar élénkülése tavaly az egyik legnagyobb barkácsáruházláncnak. A társaság ügyvezető igazgatója a budapesti évértékelőn ismertette, hogy a Praktikernek tavaly közel 40 milliárd forintnyi bevétele keletkezett, ami 20 százalékkal, azaz csaknem 7 milliárd forinttal haladta meg a 2015-ös forgalmat. A mintegy 1400 embert foglalkoztató cég vezetője szerint az online forgalom is jelentősen bővült az előző évhez képest. A Praktiker a jövőben 2-3 új áruház nyitását tervezi Magyarországon.

„Azért hogy az áruházak számát számszakilag növeljük, ahhoz nem óhajtanánk expondálni a piacon. Két-három áruházról van szó, ami ilyen expanziós tevékenységként még elővehetünk” – nyilatkozta Karl-Heinz Keth, a Praktiker Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Amerikai egészségügy

23 millió amerikai veszítené el egészségbiztosítását 2026-ig, ha a republikánusok megszavazzák Donald Trump egészségbiztosítási törvénytervezetét, közölte az amerikai Kongresszusi Költségvetési Bizottság. Ez lenne az ára annak, hogy a törvény nyomán 119 milliárd dollárral csökkenne a szövetségi költségvetés deficitje. A képviselőház már megszavazta az előző elnökhöz köthető egészségbiztosítási törvény, az Obamacare visszavonását és a republikánusok új tervezetét. A szenátusban június elejére tervezik a voksolást. Sajtóhírek szerint a törvénytervezet fogadtatása vegyes, mivel az több, fontos területen szűkítené a hozzáférést az egészségügyi ellátáshoz.

 

BUX

Pluszban zárt a BUX. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe közel 0,3 százalékos emelkedéssel, 34 349 ponton fejezte be a csütörtöki kereskedést.

 

Forint

Új féléves csúcsra erősödött a forint az euróval és a dollárral szemben. Az uniós devizát a 307-es szinten jegyezték. A svájci frankot 281, az amerikai dollárt 273 forintért adták tőzsdezáráskor a bankközi kereskedelemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!