2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Brexit: parlamenti jóváhagyás a folyamat elindításához

2017. január 24., kedd 15:05, frissítve: kedd 15:22

A brit kormánynak előzetes parlamenti jóváhagyást kell kérnie az uniós tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításához – ezt mondta ki a londoni legfelső bíróság. A tizenegy fős testület elnöke bejelentette: nyolc bíró szavazott arra, hogy a lisszaboni szerződés 50. cikkelyének aktiválásához a kormány nem kerülheti meg a törvényhozást. Theresa May álláspontja szerint azonban az ő személyes jogkörébe tartozik a kilépési folyamat elindítása.

A City egyik befektetési társaságának vezetője személyesen jelen volt a legfelsőbb bíróságon. Gina Miller kezdeményezte a jogi eljárást a britek uniós kilépéséről. Azt akarta elérni, hogy a kormány egyedül, a parlament nélkül ne hozhasson döntést az EU-ból való kilépésről.

A kérdésről első fokon novemberben döntött a bíróság a kormánnyal szemben, de a kabinet a döntést megfellebbezte. Theresa May miniszterelnök szerint ugyanis a kormány feladata a kilépést szabályozó lisszaboni szerződés 50. cikkelyének aktiválása. Másodfokon a bírói testület is az indítványt benyújtóknak adott igazat.

„Ha az Egyesült Királyság visszalép az uniós szerződésektől, egy brit jogszabály is megszűnik. Bizonyos brit állampolgárok által élvezett jogok is megváltoznak, ezért a kormány nem aktiválhatja az 50. cikkelyt a parlament felhatalmazása nélkül. […] Ma 8:3 arányban a legfelső bíróság úgy döntött, a kormány nem kezdeményezheti az 50. cikkelyt a parlament jogi felhatalmazása nélkül” – jelentette ki a legfőbb igazságszolgáltatási fórum elnöke, David Neuberger.

A kezdeményezők nem a kilépést akarták megakadályozni, hanem azt akarták elérni, hogy a törvényhozást megfelelő módon vonják be a folyamatba, a kormányfő ne kerülhesse meg a kérdésben a parlamentet a tavaly júniusi referendum után, amelyen a brit választópolgárok a kilépés mellett döntöttek. „Csak a parlament biztosíthat jogokat a briteknek, és csak a parlament veheti el tőlük. […] A parlament szuverén egyedül. […] Kétségtelen, hogy a brexit nemzedékünk leginkább megosztó ügye, de a mostani ügy a jogi folyamatról, és nem a politikáról szól. A mai döntés jogilag megalapozta demokratikus folyamatainkat” – így Gina Miller.

A kormány jogi képviselője közölte, a döntésnek megfelelően járnak el. „Természetesen a kabinet csalódott az eredmény miatt, de szerencsére olyan országban élünk, ahol mindenki, minden egyén és szervezet, még a kormány is a törvény alá tartozik. A kabinet a bírósági döntésnek megfelelően jár el, és mindent szükséges lépést megtesz a végrehajtása érdekében” – mondta a kormány jogi főtanácsadója, Jeremy Wright.

A brexittárgyalások irányításáért felelős miniszter a parlamentben azt ígérte, napokon belül beterjesztik a szükséges jogszabályokat. A kormányfő szóvivője pedig azt közölte, a kabinet legkésőbb március végéig elindítja a kiválási folyamatot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!