2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Botka: Folytatódik az önkormányzatok kivéreztetése

2017. február 3., péntek 07:46, frissítve: péntek 11:26

Szeged költségvetése a felére csökken, megkezdhetik a britek a kilépésről szóló tárgyalásokat, erősödött a forint.

Botka

Senki nem veszítheti el Szegeden azokat az ellátásokat, segélyeket, amelyeket korábban megkapott – Botka László szerint. Szeged szocialista polgármestere a város legnagyobb adófizetői előtt mutatta be az önkormányzat 2017-es költségvetésének terveit. Azt mondta, ötszázmillió forintos béremelési alapot hoznak létre, ezzel támogatva az önkormányzati cégeket, hogy az ott dolgozó 2200 munkavállaló idei bérfejlesztését meg tudják oldani.

„Ebben az évben is folytatódik a települések, az önkormányzatok kormányzati kivéreztetése. Ez azt jelenti, hogy minden település kevesebb pénzt kap a kötelező feladataira, mint a múlt évben. Szeged ötvenmilliárdos költségvetésének a fele, tehát 25 milliárd forint a város működtetése, ebből a pénzből finanszírozzuk a szociális ellátórendszerünket, az óvodákat, a bölcsődéket, a városüzemeltetést és mindent, ami a mindennapi működéshez szükségeltetik. Ehhez a 25 milliárd forintos működési költségvetéshez az idén alig több mint ötmilliárd forintos állami támogatást kapunk, tehát alig az egyötödét finanszírozza Szeged esetében a város működtetésének a központi költségvetés” – közölte Botka László.

 

Paks

Paks-szekciót alakított a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar–orosz tagozata. A munkacsoport célja, hogy kapcsolatrendszerével és információkkal segítse, hogy minél több magyar vállalkozó vegyen részt a paksi atomerőmű bővítési munkájában. Két hónapon belül felmérik a Paks II. üzleti lehetőségeit, és operatív programot dolgoznak ki a magyar cégek lehetőségeiről.

 

Brexit

Felhatalmazta a brit kormányt a londoni parlament alsóháza, hogy kezdje meg a tárgyalásokat az Európai Unióból való kilépésről. A képviselők 498-114 arányban szavazták meg a törvényjavaslatot, amelyen azonban még finomítanak, mielőtt életbe léphet.

 

Német tőzsde

A német ügyészség vizsgálatot indított a német tőzsde elnöke ellen bennfentes kereskedés miatt. Az üzletember négy és fél millió eurónyi részvényt vett kedvező áron, mielőtt kiderült, hogy a német és a londoni tőzsde tárgyal az összeolvadásról. A hivatalos bejelentés után a részvényekkel jelentős haszonra tett szert. A német és az angol tőzsde összeolvadása egyébként még napirenden van: jelenleg az Európai Bizottság vizsgálja a lehetőséget.

 

BUX

Mínuszban zárt a BUX: a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 0,03 százalékos csökkenéssel 32 575 ponton fejezte be a kereskedést. A vezető részvények vegyesen teljesítettek.

 

Forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben, a közös uniós devizát a 309-es szinten jegyezték. A svájci frankot 289, a dollárt 286 forintért adták a bankközi kereskedelemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!