2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Borús kilátások: mélyebben kell a zsebbe nyúlni

2016. augusztus 28., vasárnap 10:06, frissítve: vasárnap 11:33

Tovább drágulhatnak az üzemanyagok a jövő héten, a kőolaj világpiaci ára ugyanis emelkedésnek indult. A héten már volt áremelés a magyar kutakon, így literenként 4 forinttal lett drágább a gázolaj, 2 forinttal pedig a benzin, a jövő héten újabb 2-3 forintos emelkedésre kell számítani a GKI vezető elemzője szerint.

A januári mélypont után ugyan lassan, de emelkedik a kőolaj világpiaci ára, jelenleg 50 dollárba kerül az Európában irányadó északi-tengeri, Brent típusú nyersolaj hordója. A nagyobb elemzőházak véleménye megoszlik, egyesek szerint újra tartós lesz, mások úgy látják, a mostani áremelkedés nincs alátámasztva gazdasági folyamatokkal, ezért akár az meg is fordulhat.

„Irán nagyon szeretne visszatérni a nemzetközi piac sűrűjébe, és biztosan nem fogja korlátozni a kitermelését, ezt már tavasszal is mondta. A kínálat tehát bővül. Emellett sok iparágban épp most látjuk, hogy az olajszármazékokat felváltják a környezetkímélőbb megoldások, tehát sok esetben a kereslet csökken. Ezek alapján szerintem az olajár tartósan alacsony marad, 60-70 dolláros szintnél az idén biztosan nem megy feljebb” – véli Simon French brit közgazdász.

Ami nem minden szereplőnek jó hír. Oroszország az egyik legnagyobb olajkitermelő ország, költségvetési  bevételének csaknem a fele az energiahordozók eladásából származik, és mivel az idén az olajár átlagosan 40 dollár körül mozog, az ország költségvetési hiánya is nagyobb lett a tervezettnél. A nyugdíjemelés is elmarad a keleti országban.

Nekünk jó

Magyarország nem rendelkezik kőolajlelőhelyekkel, így importra szorul. Évi ötmillió tonna kőolaj érkezik az országba, ezért jelentős profitot ér el a még mindig alacsonynak számító olajárakból.

„Az alacsony kőolajár azt jelenti, hogy ha az importált termékek – amelyeket kötelezően importálnunk kell, hiszen hazai kőolajforrás nincsen – alacsonyabb szinten realizálódnak, az export–import egyensúlyt kevésbé terheli a kőolajimport, amiből már lehet némi profit. Alacsony kőolajár mellett a fogyasztás is növekedhet, ez pedig közvetve-közvetlenül a gazdaság élénkülését is segítheti” – nyilatkozta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj-szövetség főtitkára.

A kőolaj világpiaci árának enyhe növekedésével az üzemanyagok is folyamatosan drágulnak. A héten már volt áremelés a magyar kutakon, így 4 forinttal lett drágább a gázolaj, 2 forinttal pedig a benzin. „Elképzelhető, hogy a közeljövőben, tehát a következő hetekben is 2-3 forintos emelés lesz, attól függően, hogy milyen erősek a piaci befektetők, és meddig tudják még felfelé hajtani az árakat. De tartok attól, szeptember végén ez egyébként is szokott jelentkezni, hogy lefelé induló hullám jön, és megint visszamegyünk a 45–50 dollár közötti sávba az olajárnál, ami azt jelenti, hogy a mai 333-340-es ár inkább lefelé megy, mint felfelé” – mondta Barta Judit, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. vezető elemzője.

A GKI elemzője szerint mindenképpen jobb lenne, ha tartósan emelkedne az olaj árfolyama, mert ellenkező esetben akár 7–12 forinttal is drágább lehet a tankolás, a kormány ugyanis úgy döntött, 50 dollárnál alacsonyabb olajár esetén növeli az üzemanyagok jövedéki adóját, ezzel pedig az üzemanyagárak is emelkednek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!