Betett a fagy az őszi vetésnek és a gyümölcsösöknek

KK, 2017. május 13., szombat 21:57, frissítve: 09:08
Csongrádban több helyen is jelentős fagykárt szenvedtek a gazdák. Az őszi vetésű gabonák, gyümölcsösök terméskiesését tetézte az áprilisi hideg is. Kárpótlásra a gazdák a kárenyhítési alapból számíthatnak.

Az egyik Csongrád megyei, Dóc melletti termőföldön az őszi durumbúza lett a téli fagykár áldozata. A közel 1000 hektáron a többi kalászos szépen fejlődik.

„Hat őszi búza fajtát vetettünk a területeinken, és csupán ez az egy fajta az, amelyik kipusztult a téli fagy során. A mögöttünk látható másik fajta gyönyörűen fejlődik, nagyon szépen átvészelte a telet. Tehát mondhatjuk, hogy ez a fagykár, ez a fajtának is volt köszönhető” – mondta a Hír TV-nek Szurovecz Ernő termelő.

„Nagyon szépen látszik, hogy az apróbb gyümölcsök, azok a vegetáció előrehaladtával le fognak potyogni, a nagyobb gyümölcsökből számítunk arra, hogy fogyasztható termés lesz” – mutatta a Hír TV-nek Vas Károly gyümölcskertész.

A téli és az áprilisi fagy a barackot sem kímélte – a kertész másfél hektáros területén 15 félét termeszt.

„A tőlünk keletre lévő területeken kevesebb a fagykár. Ha nagyon diplomatikus akarnék lenni, akkor a fagykár mértékét ilyen 10 és 90 százalék között mondanám. Ez területe, fajtája, életkora, gyakorlatilag ültetvény fekvése, nagyon sok minden befolyásolja. Ebbe benne van a téli fagykár és a tavaszi fagykár vegyesen” – tette hozzá.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnöke szerint a téli és a tavaszi fagykár miatt a repce vagy az őszi gabona termésmennyiségében nem várható újabb csúcs. Ugyanígy a burgonya- és gyümölcstermesztőknél is lesz kiesés, ami az árakban is meglátszik majd.

„A fagykárt, ugye, április 15-ig lehet bejelenteni, és ha a fagyot észleli a gazdálkodó, azt pedig 15 napon belül kell bejelenteni. Jelentős kár érte az őszi vetésű repcéket, az őszi vetésű búzákat, például azokat, amiket a kukorica után vetettek, és nem tudott kikelni, majd tavasszal kelt ki. Nemcsak a fagy tett benne kárt, hanem az a 150-200 milliméter csapadék is, ami hiányzott” – emelte ki Kispál Ferenc.

A gazdák kárpótlásra a kárenyhítési alapból számíthatnak. Azoknál, akik már jelentették a fagy okozta kiesést, a kárfelmérés folyamatosan zajlik.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés