Gazdasági hírek

Bele kell húznia az államnak

SZA, 2017. április 12., szerda 09:04
Az ideinél jóval több pénzt kell beszednie az államnak jövőre, ha tartani akarja magát a hiánycélhoz. Lassult az infláció. A Líráé lesz a legnagyobb könyvesbolthálózat. Gazdasági hírek

Hiánycél

 

Az ideinél több százmilliárd forinttal többet kell majd beszednie az államnak jövőre, ha tartani akarja magát a Brüsszelnek megígért hiánycélhoz – derül ki a 2018-as költségvetés Index birtokába jutott tervezetéből. Közel ötszázmilliárd forintot kellene a dokumentum szerint előteremtenie a nemzetgazdasági miniszternek ahhoz, hogy teljesüljön az 1,8 százalékos hiány. A dokumentumban ráadásul több kiadással nem számolnak, például azzal, hogy a minisztériumok a kalkuláltnál várhatóan 2000 milliárd forinttal többet akarnak majd az államkasszából.

Infláció

 

Márciusban éves összevetésben 2,7 százalékkal drágult az élet a februári 2,9 százalék után. A lassulás elsősorban annak köszönhető, hogy csökkent az üzemanyagok és a dohányáruk ára is. Az élelmiszerek egy év alatt 2,2, a szolgáltatások 1,6 százalékkal drágultak, a tartós fogyasztási cikkek 0,4 százalékkal olcsóbbak lettek.

Könyvesboltok

 

A januárban bezárt Alexandra könyvesboltok közül 24 nyit ki április végéig. Az üzleteket Líra-Móra könyvesbolt néven viszik tovább a Móra Könyvkiadó és a Líra-csoport tulajdonosai. A távirati irodának ezt azzal magyarázták, hogy az Alexandra csődjét megérezte a piac, a károk enyhítéséért vesznek át árukészlettel együtt két tucat üzletet az ország több pontján. A folyamat végére összesen 92 könyvesboltot működtet majd a Líra-csoport, ezzel Magyarország legnagyobb hálózata jön létre.

BUX

 

Tovább esett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX a hétfői mínuszt követően több mint 0,8 százalékos csökkenéssel 32 199 ponton zárt kedden.

Forint

 

Közel egy hónapos mélyponton a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. A közös uniós deviza kedd délután a 312-es szint felett járt. A frankot 291, a dollárt 293 forinton jegyezték tőzsdezáráskor a bankközi kereskedelemben.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés