2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Bekapcsolják Zalaegerszeget a vérkeringésbe

2017. március 11., szombat 11:07, frissítve: szombat 14:06

165 milliárd forintból épül meg a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő, kétszer kétsávos R76-os gyorsforgalmi út. A beruházás szervesen kapcsolódik a zalai megyeszékhelyre tervezett járműipari tesztpályához, a szakaszon ugyanis a cégek élesben tesztelhetik majd önvezető autóikat.

Zalaegerszeg évekig küzdött azzal a problémával, hogy más városoknál lassabban tudott bekapcsolódni az ország gazdasági vérkeringésébe. Ezen segít az R76-os út, melynek megépítésére a megyeszékhely a Modern városok programban kapott ígéretet.

„Sokan jelezték a vállalkozók részéről, hogy jó lenne az országos úthálózatba bekötni Zalaegerszeget, ezért a kormány úgy döntött, hogy 165 milliárdért idén elkezdi az építkezést. Ősszel leraknánk az alapkövet”  – közölte Vigh László fideszes országgyűlési képviselő.

A szakasz alkalmas lesz az önvezető járművek forgalmi tesztelésére. „Idetartoznak a különböző digitális kommunikációs technológiák, vizuális kommunikációs technológiák, és idetartozhat például az, hogy adaptívvá tesszük a forgalmi sávok haladási irányát – függően attól, hogy mekkora a terhelés az úton. És meg kell teremteni annak a lehetőségét is, hogy jövőbeni technológiát is be tudjunk építeni a későbbiekben” – emelte ki Palkovics László, a zalaegerszegi járműipari tesztpálya kormánybiztosa.

Az útszakasszal párhuzamosan Zalaegerszegen tesztpálya épül.

„Rendszeresen kapunk már olyan telefonokat, hogy »Mikor mehetünk a járműveinkkel próbálni?«, és nem csak a járműgyártók érdeklődnek. Itt intelligens járművekről van szó, amelyek egymással és az infrastruktúrával »beszélgetnek«, tehát a Telekomnak és más távközlési cégeknek is óriási feladatuk lesz” – jegyezte meg Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár.

A cégeknek egyelőre még várniuk kell az első körök megtételére, erre ugyanis legkorábban 2018 első negyedévében lesz lehetőségük.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!