2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Beadták az első hivatalos panaszt a VW ellen

2015. október 3., szombat 12:39, frissítve: szombat 13:22

Tömeges kártérítési perek indulhatnak a Volkswagen ellen a kibocsátási botrány miatt. A cég ellen Németországban és Franciaországban is újabb eljárások várhatók, az Egyesült Államokban pedig kongresszusi meghallgatásra idézték az autóipari cég amerikai részlegének vezetőjét. Közben a csoporthoz tartozó Audi lehetővé tette, hogy honlapján, az alvázszám megadásával bárki ellenőrizhesse: autója érintett-e a botrányban.

Már beadták az első hivatalos panaszt a Volkswagen ellen Svájcban. Az alpesi országban csalás miatt nyújtották be a dokumentumot. Egyik szövegezője szerint a német autógyártó nemcsak a környezetvédelmi törvényeket sértette meg, hanem az autósokat is megkárosította.

„Ügyfelem járművének értéken várhatóan drasztikusan csökkenni fog, lehet, hogy még a forgalomból is kivonják. Elveszítheti értékét, és ezidáig nem hallottuk, hogy a Volkswagen-csoport kompenzációt ígért volna vásárlóinak” – mondta az ügyvéd, aki arra számít, hogy tömegesen élnek majd panasszal.

Svájc az elsők között tiltotta be a német autógyár dízel kocsijainak a forgalmazását, miután az amerikai vizsgálatok kiderítették, beépített számítógépes program segítségével meghamisították az autók káros gázkibocsátási adatát.

A cég majdnem 80 éves történetének legnagyobb botránya miatt csoportos perekre számítanak: egy német magánbefektető tájékoztatás okozta árfolyamveszteség címén indított kártérítési pert a bíróságon. A panaszos korábbi részvényvásárlásának a megsemmisítését szeretné elérni, ügyvédei szerint 20 ezer euró veszteség érte. A Volkswagen részvények értéke 40 százalékkal csökkent a botrány kitörése óta eltelt 2 hét alatt.

A német cég ellen jóval nagyobb méretekben indulhatnak perek csalás és szerződésszegés miatt az Egyesült Államokban. Becslések szerint 18 milliárd dollár is lehet a kártérítések összértéke. De sajtóértesülések szerint a környezetvédelmi hivatal más cégek autóit is vizsgálja.

„Szerintem inkább elővigyázatossági intézkedésről van szó. Ha megnézik az eredeti nyugat-virginiai kutatást, problémát találtak a VW-nél. De vizsgálták az utakon a BMW-ket is X3-as dízelekkel, és nem találtak eltérésre bizonyítékot” – mondta a Kelley Blue Book vezető elemzője.

A VW helyi részlegének vezetőjét csütörtökön hallgatja meg az amerikai kongresszus. A konszern a jövő héten kezdi meg az érintett autók javítását. Összesen 11 millió járműről lehet szól. Közben a csoporthoz tartozó Audi lehetővé tette, hogy a honlapján, az alvázszám megadásával bárki ellenőrizhesse, autója érintett-e a botrányban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!