2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Az új szocpol robbantotta az ingatlanárakat

,

2016. január 10., vasárnap 14:45, frissítve: hétfő 11:59

Felértékelődtek a budapesti telekárak az új szopcol miatt – egy IV. kerületi ingatlannak például egy nap alatt 2 millió forinttal ment fel az ára. A beruházók és a kivitelezők kivárnak – a túl szigorú feltételek miatt egyelőre nem kezdenek nagyobb beruházásokba.

Három gyerekük van Zakáréknak. A család panelban lakik, az új szocpol segítségével építkeznének. A tulajdonos azonban egyik napról a másikra kétmillió forinttal emelte az árat.

A beruházók és a kivitelezők inkább kivárnak. Az Építkezők Országos Egyesülete szerint a szigorú feltételek miatt nem kezdenek egyelőre nagyobb beruházásokba. „Van egy olyan félelem bennük, ráadásul az előző évi tapasztalatokra alapozva, hogy szigorúak a feltételek az otthonteremtési programban, tehát félnek attól, hogy kevesen fognak építkezni, kevesen fognak új építésű ingatlant vásárolni, ezért inkább óvatosak, nehogy a nyakukon maradjanak a megépült ingatlanok” – nyilatkozta a Hír TV-nek Flórián Zsolt, az Építkezők Országos Egyesületének szakértője.

„Köztartozómentes adózónak és hitelképesnek kell lennie, nemzeti bank egy idevonatkozó rendelete szerint a törlesztőrészlet legalább duplájával kell rendelkeznie igazolható jövedelemmel” – mondta Kormos Zoltán, az OTP Bank lakossági igazgatója. Ezek azok a feltételek, amelyek miatt sokan elbukhatják majd az új szocpolt. De a 90 napon túli tartozás is kizáró ok lesz. Másfél milliónál is több ilyen szerződés van.

„Az otthonteremtési programot, ahogy szóba került, azért indítottuk, hogy lehetőleg minden családnak könnyebben otthonhoz lehessen jutnia.” Ezért a Fidesz szóvivője a dráguló telekárak és a hitelképes családok miatt sem aggódik. „Arra számítunk, hogy javulni fog a helyzet, több lakás fog épülni, több új lakás fog épülni, ehhez megkapják a családok azt a támogatást, ami a csokban szerepel, és ez nekik mind új lehetőséget jelent. Nem drágulni fognak, hanem új lakásokhoz jutnak az emberek” – mondta Halász János.

A kormány egyelőre még vizsgálja, hogyan terjeszthetnék ki az új csokot a közfoglalkoztatottakra. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint az erről szóló tervezet várhatóan tavasszal jelenik meg. Azt ugyanakkor még nem lehet pontosan tudni, hogy a közmunkáért kapott mintegy 50 ezer forintból hogyan törlesztik majd a hitelüket a családok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!