2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Az orosz hitel kiváltásán is gondolkodik a kormány

2016. december 28., szerda 16:11, frissítve: szerda 17:15

Jövőre felmondhatja a kabinet az oroszokkal a Paks II. miatt megkötött hitelszerződést, mert a piacon kedvezőbb kölcsönök vannak már – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály szerint a letelepedési kötvényeket is kivezetheti a kormány, de csak 2017-ben lesz róluk döntés. Esetleges megszüntetésüket a gazdaság jó teljesítménylével indokolta a tárcavezető.

Az elmúlt hat év alatt 83-ról 74 százalékra csökkent Magyarország gdp-arányos adóssága, november végén 25,5 billió forint. Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgatója szerint ez a jól működő gazdaságnak köszönhető. Barcza György azt közölte, hogy jövőre 7800 milliárd forintot fognak visszafizetni, amelyből 1166 milliárdnyit szintén hitelből, deviza- és kötvénykibocsátásokból fedeznek majd.

„Ezt a megszokott, tavalyi, idei szerkezetben továbbra is elsősorban forintból tervezzük megvalósítani. Itt beírtuk ezt a bizonyos 308 milliárd forintnyi devizakötvényt, emellett pedig egy kis összegű, 62 milliárd forintnyi letelepedési kötvénynek és Prémium Magyar Államkötvénynek a kibocsátását” – fogalmazott az ÁKK vezérigazgatója.

„Nyugodtan mondhatom, hogy az első negyedév után ez kifut a rendszerből. Jelenleg folyik a letelepedési kötvények újragondolása” – emelte ki Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter ismét beszélt arról, hogy a letelepedési kötvényeket jelen formájában ki fogják vezetni, de a részletekről még nem született kormánydöntés.

Jövőre felmondhatja a kormány az oroszokkal a Paks II. miatt megkötött hitelszerződést is. Varga Mihály szerint ugyanis a piacon már kedvezőbb hitelekhez lehet jutni, mint amilyet az oroszok adnak. „Gondolkodás zajlik, döntések még nincsenek, hiszen még jelentős összeget ebből a hitelkeretből nem vettünk igénybe. Úgy gondolom, hogy 2017-ben már más lesz a helyzet, tehát szükségünk lesz arra, hogy ebben az ügyben is konkrét döntések szülessenek az év folyamán” – fogalmazott a tárcavezető.

2014 januárjában még Vlagyimir Putyin orosz elnök írta alá a tízmilliárd eurós, harminc évre szóló hitelszerződést az akkori fejlesztési miniszterrel, Orbán Viktor jelenlétében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!