2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Az Orbán-kormány bünteti a BKV-t?

2015. november 3., kedd 10:43

Jövőre a BKV 18 milliárd forintot kap az állami költségvetésből, 6 milliárddal kevesebbet, mint idén. Az egyik szakszervezet szerint az Orbán-kormány bünteti a BKV-t.

Húszmilliárd forintból fejlesztené a fogaskerekűt Budapest XII. kerületének polgármestere, Pokorni Zoltán meghosszabbítaná a vonalat a Normafáig, illetve a Széll Kálmán térig. „Ha nem nyúlunk hozzá a fogaskerekűhöz, akkor pár éven belül le kell állítani. Nem azt mondom, hogy kritikus a műszaki állapota, de pár éven belül eljuthat ide. Ebben az esetben az ország legértékesebb telkei ott lesznek a BKK tulajdonában, árverezheti őket, remek bevétel, egy évre megoldja a BKV-BKK finanszírozását” – mondta Pokorni Zoltán, aki emlékeztetett: a Fővárosi Közgyűlés kormánypárti tagjai levélben kérték a kormánytól, hogy rendezze a budapesti tömegközlekedés finanszírozását, de választ egyelőre nem kaptak. „A főváros határa nem ér véget a Budakeszi úton. A főváros határa valahol Solymár–Páty–Telki–Budajenő. Ezt szolgálja ki a BKV is. És erre semmilyen formában nincs tekintettel a BKV finanszírozása, jogi, szervezeti működése. Tehát nem a 13 milliárd megtalálása kérdés vagy hogy mikor utalják a 24-et, nyilván a kormány betartja a költségvetési törvényt, tehát utalni fogja, legkésőbb december 31-én ezt meg fogja tenni. Nem ez a probléma, hanem hogy megváltozott az élet” – fogalmazott a XII. kerület polgármestere.

A budapesti tömegközlekedés nem kapta meg határidőre az állami támogatást, a BKK és a BKV jelenleg abból a 13 milliárd forintból él, amelyet a közgyűlés az uniós fejlesztésekre félretett pénzből csoportosított át – nyilatkozta a BKK vezére. „24 milliárdot, plusz egy további 15 milliárdot irányzott elő eredetileg a kormányzat és a főváros közötti tárgyalás 2014 végén, tervezési szinten. Ennek a konkrét mértékét a levél tartalmazza, hogy egyébként milyen megtakarítási, hatékonyságnövelési intézkedések történtek, és ezért az az összigény ennél bizonyosan kevesebb, de hogy a 13 nem tart ki év végéig, az meg egyszerű matematikából fakadóan kijön, hogy az nem elegendő” – szögezte le Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója.

Az egyik szakszervezet szerint az Orbán-kormány bünteti a BKV-t. „Úgy tűnik, hogy a BKV belső szolgáltató mostohagyerekként van még mindig jelen, hiszen nincsenek arról információim, hogy a különböző társaságok, amelyek a buszágazat teljesítményében részt vesznek, ne kapná meg azt a forrást, amihez szüksége van, illetve ami az abban lévő közszolgáltatási szerződésben benne van. Tehát én úgy tudom, hogy igen, megkapják a különböző szolgáltatók ezt a forrást, viszont a BKV úgy tűnik, hogy mindig csak halogatva vagy csak meglehetősen későn jut hozzá” – hangsúlyozta Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

A főpolgármester nem kertelt múlt pénteken, világosan megmondta, hogy mi lesz a következménye annak, ha az állami költségvetésből nem kap több pénzt a főváros tömegközlekedése. „Jövőre már csak pedagógiai okból is ezt a járatritkítást meglépném, mert azért ne csináljuk minden évben ezt a játékot” – jelentette ki Tarlós István.

Jövőre a BKV 18 milliárd forintot kap az állami költségvetésből, 6 milliárddal kevesebbet, mint az idén.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!