2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Gazdaság

Az MVM-é a Mátrai Erőmű

Aláírták hétfőn az adásvételi megállapodást a Mátrai Erőmű Zrt. eladó, 72,66 százalékos tulajdonrészéről. Az üzletről az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. számolt be közleményben, amely szerint a tulajdonrész az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-hez kerül 2020 első negyedévében. A tranz­akció zárásához magyar és európai ­uniós hatósági engedélyek szükségesek. A felek – ahogyan arról a Magyar Nemzet is beszámolt – november 20-án írták alá az adásvételi szándéknyilatkozatot. Mivel az MVM már rendelkezik mintegy 24 százalékos tulajdoni hányaddal az erőműtársaságban, a lépéssel annak százszázalékos tulajdonosává válik. A független nemzetközi tanácsadók értékelésén alapuló vételárat üzleti titokként kezelik a felek. A legnagyobb nemzeti tulajdonú csoport az árbevétele alapján Magyarország harmadik, míg Közép-Európa huszadik legnagyobb vállalata, több mint 12 ezer munkavállalót foglalkoztat. Bőven lesz feladata az új tulajdonával, amelynek korszerűsítésére és átalakítására az Innovációs és Technológiai Minisztérium átfogó terveket fogalmazott meg, amelyekről a Magyar Nemzet részletesen beszámolt a múlt héten.

  • Az MVM-é a Mátrai Erőmű

Az erőmű Magyarország második legnagyobb villamosenergia-termelője, a társaságnál kétezer-egyszázan dolgoznak. A társaság a saját bányáiból kitermelt lignitből, továbbá földgázból és biomasszából állít elő áramot – emlékeztetett közleményében az Opus, hozzátéve, hogy a lignittüzelésű blokkok működési engedélye 2021 és 2030 között jár le. Az erőmű fejlesztési stratégiája szerint a fokozatosan leállítható szénalapú kapacitásokat földgáz, biomassza, napenergia és úgynevezett RDF (hulladékból nyert másodlagos tüzelőanyag) felhasználása váltaná ki. Így a vállalat 2030 után is jelentős kapacitással járulhat hozzá az ország villamosenergia-termeléséhez. A Mátrai Erőmű a hazai földgáz- és villamosenergia-hálózatok stratégiai, keleti csatlakozási pontján fekvő iparterületen működik egyetlen betáplálóként, ezért elsődleges a szerepe a térség energiabiztonságában.

A tranzakcióval teljes egészében a magyar állam tulajdonába kerül a lignitbányászat joga is. A stratégiai jelentőségű lignitvagyon biztos energiatartalékként szolgál rendkívüli helyzetekben.

Az Opus Global ezután a megújuló energiaforrásokra, az elosztóhálózatokra és az energiakereskedelemre összpontosít – jelezte a megállapodást követően Gál Miklós vezérigazgató, aki hangsúlyozta, hogy a befektetési holding ezen túl okosenergetikai megoldásokat kíván nyújtani a lakosságnak és az üzleti szférának. – A társaság hosszú távon gondolkodik az energetikában, a divízió stratégiájának fókuszában az elosztóhálózati, fogyasztói kapcsolattartás és kereskedelem áll – mondta a cégvezető.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!