2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Az esőhiány rányomta a bélyegét a termésre

2017. július 25., kedd 15:09, frissítve: kedd 15:49

Az aszály miatt panaszkodnak a gazdák. Úgy számolnak, hogy a csapadékmentes idő következtében harmadával csökkenhet a termés a gabonafélék betakarítási időszakának végén.

Az őszi búza learatása után a gazdák az utóbbi évekhez képest kevesebb terméssel számolnak idén. A problémát az elmúlt időszak tartós aszálya okozta.

„2000 hektár tarlót hagytunk magunk után, ebből 1500 hektár gabona, és 500 hektárnyi repcét takarítottunk be. Sajnos az idő optimális volt, mert esőt egyetlenegy nap nem kaptunk, tehát haladtunk az aratással, ez azonban a terméshozamokon is meglátszik. Amire számítottunk, az sajnos beigazolódott. Tehát egy 20-25 százalékkal kevesebb búzát, árpát tudtunk betakarítani” – nyilatkozta Sáringer Sándor, a Karotin Kft. ügyvezetője.

A nyár végétől a kukorica betakarítása következhet, melynek az esőmentes idő eddig szintén nem kedvezett. A szakértők szerint, ha nem lesz elegendő csapadék, akár kukoricából, burgonyából és répából is kevesebb termés várható. A meleg idő miatt idén a gabonafélék aratása is hamarabb kezdődött.

„150-200 milliméter hiányzik a megyében, ennyi csapadék kellett volna idáig. Sajnos nem volt. Így korábban kezdtük az aratást. Ez a téli hideg és a kánikula, valamint az esőhiány, ez rátette a bélyegét az idei termésre. Tehát itt a két és fél tonnától a megyébe nyolc tonnáig, tehát átlagosan egy olyan 4,6 tonna a megyei termésátlag. Viszont a minőség jobb, mint az előző évben” – emelte ki Kispál Ferenc, a Csongrád Megyei Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A gazdák szerint az egyes gabonafélék ára mélyponton van. A mintegy 30 százalékos terméskiesés miatt nem túl biztatóak a piaci kilátások.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!