2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Az előfizetés is úszhat – az ügyfelek 40 százaléka még nem tette meg

2017. június 19., hétfő 21:36

Hosszabbítanának a mobilszolgáltatók – a feltöltőkártyás előfizetők kötelező adategyeztetésének határidejét tolnák ki. Az érintett ügyfelek 40 százaléka még nem jelentkezett, ráadásul a központi regisztrációs oldal is rosszul működik. A határidő június 30. – aki nem egyezteti adait, elveszíti telefonszámát.

Egymásnak adják a kilincset az ügyfelek az egyik mobilszolgáltató ügyfélszolgálatán. Már csak másfél hete maradt a feltöltőkártyás előfizetőknek, hogy elvégezzék a kötelező adategyeztetést. Aki ezt elmulasztja június végéig, elveszti előfizetését: hívást fogadni és kezdeményezni sem tud majd. Országszerte több száz postahivatalban is lehet már regisztrálni, az utolsó napokban mégis igazi roham várható.

A Telenor szabályozási igazgatója szerint sok idős, beteg, ágyhoz kötött ügyfél is elvesztheti az előfizetését, hiszen ők online és személyesen sem tudnak regisztrálni. Kőrösi Gábor szerint ráadásul az adatellenőrzésre szolgáló központi rendszer is akadozva működik. A Telenor így kitolná a határidőt.

„Az első tárgyalások során is azt mondtuk, hogy ez a határidő nem lesz elég, ameddig zajlottak a tárgyalások a Belügyminisztériumnak ezt mindig jeleztük. Kértük egyébként politikai szinten is a határidő meghosszabbítását, erre eddig nem került sor” – mondta Kőrösi Gábor a Hír TV-nek.

A Vodafone év végéig hosszabbítaná meg a regisztrációt. A Telekom vezérigazgatója is úgy látja: szűkös volt az adategyeztetésre szánt idő, így sokan lemaradnak majd a regisztrációról.

„Nyár van, sokan nem jutnak felülethez telefonon vagy online, vagy egy boltban, vagy call centerben. És bár fizikailag megvalósítható a feladat, biztos akadni fog pár ügyfél” – véli Christopher Mattheisen.

A 4 millió feltöltőkártyás előfizetés eddig kevesebb mint 60 százalékánál, 2,5 millió esetében végezték el a kötelező adategyeztetést. A döntéshozók egyelőre mégsem lépnek.

„Ismerjük a problémát, de nincs tudomásunk róla, hogy a kormányzat részéről lenne ilyen szándék, hogy a jó előre kihirdetett törvénynek a hatályba lépését eltolják” – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke, Karas Monika.

Az adategyeztetést tavaly novemberben tette kötelezővé az Országgyűlés, miután kiderült, hogy egy hajléktalan nevére 200 ezer magyar SIM-kártyát vásároltak. Ezek egy része a párizsi és a brüsszeli terrortámadás elkövetőihez került.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!