2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 17:45

Gazdaság

Az ellenzéknek nem tetszik a kormány adósmentése

A Fidesz frakcióvezetője történelmi jelentőségűnek tartja a bankrendszer elszámoltatását. Az ellenzéki pártok viszont igazságtalannak érzik, hogy a végtörlesztésnél volt kedvezményes árfolyam, míg a forintosításnál nem lesz.

„Amit eddig megismertünk, az nem más, mint nesze semmi, fogd meg jól.” A Gyurcsány-párt szerint nem lett volna szükség a devizahitelesek megmentésére, ha a kormányzati gazdaságpolitika nem gyengítette volna meg a forintot. Varju László arra már nem tért ki, hogy az árfolyam 2008-ban, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején kezdett zuhanni. A svájci frank 30 forinttal került többe a 2010-es kormányváltáskor, mint amikor az adósok felvették a hiteleket.

De a szocialista Burány Sándor azonnal hozzátette, hogy az Orbán-kormány alatt 70 egységgel gyengült a forint. Az árfolyamveszteség költségeit az MSZP megosztotta volna az adósok, a bankok és az állam között. „Lehet a Magyar Nemzeti Bank szerepvállalásával is forrást találni erre a megoldásra, illetve maga a kormány is vállalhatna a költségvetés terhére ilyen megoldásokat, közvetlen módon is, hogy ő vállalja a terheket, és közvetett módon is, mondjuk kiterhelheti a bankokra, azzal, hogy ezt viszont a bankadóból leírhatja” – mondta Burány Sándor.


A Jobbik elnöke szerint súlyos társadalmi feszültséghez vezethet, ha a devizahiteleket piaci árfolyamon váltják át forintra. „Mi 2008-2009 óta, talán 2009 óta hivatalosan azon az állásponton vagyunk, hogy a devizahitelezés Magyarországon egyedül úgy oldható meg, hogy a felvételkori árfolyamon forintosítjuk a devizahiteleket” – mondta Vona Gábor.

Az LMP igazságtalannak érzi, hogy a forintosításnál nincs kedvezményes árfolyam, míg a végtörlesztésnél volt. „Az LMP a kezdetektől fogva igazságtalannak és kevésnek tartja, amit a kormány a devizahitelesek megsegítésére kíván tenni. Több alkalommal nyújtottunk be törvényjavaslatot, mindig lesöpörték. Egyrészt megkésett, mert négy évvel ezelőtt 265 forint volt az euró árfolyama, most 309 forinton számolják” – mondta Schmuck Erzsébet zöldpárti képviselő.

A Fidesz frakcióvezetője történelmi jelentőségűnek tartja a bankrendszer elszámoltatását. „2016. január elsejétől nem lesz devizahitel, a devizahitelek forintosításra kerülnek, ezért az árfolyamkockázat is megszűnik. Így tehát 2016 január elsejétől azok az emberek, akik ma devizahitelt fizetnek, 30 százalékkal alacsonyabb kamattal és törlesztőrészlettel, megszűnő árfolyamkockázattal, stabil kamatú forinthitellel kalkulálhatnak” – szögezte le Rogán Antal.

Rogán Antal azt kérte a kormánytól, hogy mielőbb nyújtsa be a banki hitelezés szigorításáról szóló törvényjavaslatot, amely a kormánypártok szerint az adósokat védi majd a bankokkal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Nacsa Lőrinc: elfogadhatatlan a háborús benzinár + videó

Nacsa Lőrinc: elfogadhatatlan a háborús benzinár + videó

Tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) támogatja a kormány bejelentését: az üzemanyag-kereskedőknek két hetük van arra, hogy a benzin és a gázolaj árát a régiós átlagra csökkentsék Magyarországon – mondta Nacsa Lőrinc.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!