2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Az autósoknak és a dohányosoknak fog fájni

2016. május 3., kedd 17:06, frissítve: szerda 06:56

Több száz forinttal drágulhat jövőre a cigaretta, s többet szedne be a kormány az autósoktól is, az üzemanyagok adótartamát ugyanis a világpiaci árukhoz kötné. Csökken a baromfihús és a tojás, illetve az éttermi étkeztetés áfája, a tejnél viszont csak a nyers tej általános forgalmi adóját mérséklik; a tartós tej, illetve más tejkészítmények áfája továbbra is 27 százalékos marad.

A kormányzati ciklus egyik legnagyobb jelentőségű adótörvény-javaslatát terjeszti a kormány az Országgyűlés elé. Harminc adóváltozást jelentett be az adóügyi államtitkár. Tállai András szerint az áfa- és szja-módosításokkal a családoknak szeretne segíteni a kormány.

„A törvényjavaslat értelmében csökkenni fog a baromfihús áfakulcsa 5 százalékra, ez 19 milliárd bevételkiesést fog jelenteni a költségvetésnek. Csökkenni fog az éttermi étkeztetés áfája 27 százalékról 18 százalékra 2017. január 1-jén, majd 5 százalékra 2018. január 1-jén” – sorolta az NGM államtitkára. Hasonló mértékben csökken az internetszolgáltatás forgalmi adója is.

A tejnél viszont csak részleges lesz a csökkentés, csak a nyers tej áfáját mérséklik. Az adócsökkentést több szakmai szervezet, köztük az agrárkamara is sürgette. „Nagyon sokan a tevékenység felhagyásának gondolatával kacérkodnak, ezért üdvözlünk minden olyan kormányzati lépést, amely a piaci anomáliák kiszűrésére irányul. Itt az áfacsökkentést, a tejimport határozott és hatványozottan hatékony ellenőrzését üdvözöljük” – közölte Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A tejtermelők örömébe egy kis ürüm vegyül, mert, mint Tállai András elmondta, a kormányzat nem hajlandó már idén bevezetni az áfacsökkentést:

– Felvetették szakmai szervezetek, hogy a tejnél talán előrébb kellene hozni az áfacsökkentést, nem január 1-jén, hanem akár év közben…
– Júniusra, vagy akár korábbra…
– Igen. Ez esetleg előfordulhat?
– Nem aktuális a kérdés, azt tudom mondani.

A forgalmi adón kieső 55 milliárd forintot a jövedéki adó emelésével teremtené elő a kabinet. A dohánytermékek jövedéki adóját 2017. december 31-éig 29 százalékkal emelik, és jövedéki körbe vonják az e-cigarettát is. Emellett a világpiaci árhoz kötnék az üzemanyag jövedéki adóját, a többletbevételt pedig az ígéretek szerint az utak – elsősorban alsórendű utak – felújítására költik majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!