2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Áfacsökkentés: akár egy szalvéta miatt is büntethet a NAV

,

2017. január 2., hétfő 18:49, frissítve: hétfő 18:49

Észszerűtlennek tartja az éttermi áfacsökkentést a Hír TV-nek nyilatkozó adószakértő. Angyal József szerint a Nemzeti Adó és Vámhivatal olyan mérlegelési irányelvet tett közzé, amelyből az derül ki: ha a vendéglátó egységek el akarják kerülni az esetleges büntetést, akkor jobban járnak, ha nem érvényesítik a kedvezményes, 18%-os kulcsot.

Füstölt oldalas, bab és répa - ebből áll a jókai bableves egy budapesti étteremben. Helyben felszolgálva a 860 forintos ebédet két napja még 27 százalékos áfakulcs terhelte, ezt vitte most le a kormány 18 százalékra.

- Az árak hogy alakulnak, hogy van? Mert ugye most csökkent az éttermi szolgáltatások áfája.

- Egyelőre itt még nem változott semmi.

Január első munkanapján nem csak itt, egy másik budapesti étteremben sem változott az éttermi szolgáltatások áfakulcsa.

„Szilveszterről másnap reggelre ilyen mennyiségű gépet, mint ami nem csak ebben a városban van, hanem az országban van vendéglátóhelyeken, képtelenség, tehát nincs annyi szakember, nem tudja ezt a tulajdonosok, az üzletvezetők, az alkalmazottak állítják át, egészen ahhoz nincs jogosultság. Ahhoz egy speciális jogosultság kell a NAV-tól, hogy én be tudjam állítani azt, hogy nem 27 százalék az áfa, hanem 18” – mondta egy szakmabeli.

Bár az alacsonyabb áfakulccsal olcsóbb lehet a helyben fogyasztott étel és ital, az étteremszövetség szerint a mérséklés nagy részét lenyelik a tulajdonosok.

„Ha egy nagyvárosban több étterem ugyanabban az utcában, egymás mellett helyezkedik el, ott nem várható, hogy ez megjelenjen az árakban is. Ahogy említettem a fennmaradó többletet általában fejlesztésre, energetikai hatékonyság-növelésre, és bérek fejlesztésére használják, tehát a szakmánk nem várja azt, hogy változik az eladási ár. Akadhatnak azonban kis települések, ahol például a déli menüs étkeztetés egy versenyhelyzetet jelent két-három étterem között, egy 10-15 ezer lélekszámú településen, ott elképzelhető, hogy az árak esetleg elindulnak lefelé” – nyilatkozta Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke.

A Hír TV által megkérdezett adószakértő szerint jogi nonszensz a mostani áfacsökkentés. Angyal József azt mondja, óriási káoszt okozhat a vendéglátásban az, hogy mi minősül szolgáltatásnak és termékértékesítésnek. Ugyanis csak akkor lehet alacsonyabb az áfa, ha az ételt felszolgálják, elvitelre már a magasabb áfakulccsal értékesítik.

„Ez egy alkalmat ad az adóhatóságnak arra, hogy bemenjen egy étterembe és azt mondja, hogy nincs szalvéta az asztalon, akkor ez innentől kezdve ez nem szolgáltatás, hanem termékértékesítés és megbünteti. Az is lehet, hogy az éttermek úgy védekeznének, hogy maradunk a 27%-os áfánál, jobb a békesség. Akkor meg a fogyasztóvédelem fogja megbüntetni az éttermeket, hogy túlszámláznak, tehát megkárosítják a fogyasztót. Ez arra lesz jó, hogy a revizorok rendszeresen vendéglátóhelyekre járjanak, ott egyenek, és sorra büntessék a helyeket” – véli Angyal József, okleveles adószakértő.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal levélben válaszolt, azt egyes szakértők szándékosan félremagyarázzák a NAV álláspontját, és ezzel megtévesztik a tisztességes gazdálkodókat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!