2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Gazdaság

A vámszabályokra figyelmeztetnek a nyaralás előtt

A vámszabályok betartására hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a nyaralás előtt, mert sok utas nincs tisztában azzal, hogy miből mennyit lehet behozni az országba az unióból vagy harmadik országból. Figyelni kell a kivitt készpénz mennyiségére is.

Vámvizsgálat már nincs a ferihegyi repülőtéren az Európai Unióból érkezőknek, csak szúrópróbaszerűen ellenőriznek a fináncok. „Vannak olyan termékek, például a jövedéktermékek, amelyek esetében nem beszélhetünk vámunióról, hanem minden ország külön szabályozza, hogy mennyi termék hozható be. Nálunk például dohánytermékből 800 szál cigaretta az, ami behozható” – mondta a Hír TV-nek Suller György Attila, a NAV vám- és jövedéki szóvivője.

Sörből fejenként 110 liter hozható be. Továbbra is tilos védett állatokból készült termékek, így a kígyó- vagy krokodilbőrből készült táskák, de a megkövesedett korall behozatala is. Egy fő légi úton maximum 430 euró, azaz 127 ezer forint értékben hozhat be árut az unión kívülről. Közúton pedig 300 euró értékig lehet az országba vámeljárás nélkül behozni termékeket.

– Ha valaki ezen értékhatár fölötti árut hoz be, akkor azt vámkezeltetni kell. Tapasztalatunk itt a repülőtéren az, hogy nagyon sokan elfelejtik, vagy lehet, hogy nem is felejtik el, de úgy gondolják, hogy behozhatják vámmentesen ezeket az árukat vámfizetés nélkül. Ilyenkor a kollégáim eljárást indítanak. Az első félévben klasszikus szóhasználattal csempészet miatt több mint 80 esetben indult eljárás – közölte Teleki József, a NAV repülőtéri főigazgatója.

Az adóhatóság figyelmeztet arra is, hogy ha valaki 10 ezer euró fölötti készpénzzel utazik külföldre, azt be kell jelentenie a NAV-nál. Ha ezt nem teszi, az összeg 40 százalékát is kifizetheti bírságként.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Képes lesz Szlovákia csökkenteni a társadalmi megosztottságot?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!