2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

A vállalkozásoknak megéri elfogadni a bitcoint?

2016. február 11., csütörtök 11:04

Magyarországon jelenleg csak három helyen lehet automatából bitcoint vásárolni, de egyre több szolgáltató fogadja el a virtuális fizetőeszközt. Legutóbb egy budapesti taxiszolgáltató csatlakozott a rendszerhez. A fejlesztőcég szerint a vállalkozásoknak megéri elfogadni a bitcoint, a Magyar Nemzeti Bank azonban a kockázatokra figyelmeztet.

Magyarországon 2009-ben jelent meg a virtuális pénznem – akkor még alig ért valamit. Mára egy bitcoinért 100 ezer forintot fizetnek. „Nagyon olcsó, egy bitcoin-tranzakciónak a díja pár forintba kerül, függetlenül attól, hogy 10 forintot küldök át, vagy 1 milliárd forintot. Ugyanúgy azonnal átmegy, és egy pár forintba kerül” – magyarázta Debreczeni Barnabás, a Magyar Bitcoin Egyesület elnökségi tagja.

Bitcoinhoz jutni ma már csak vásárlás vagy árucsere útján lehetséges, bányászni kevésbé. Ugyanis a virtuális pénz mennyisége sem végtelen, a megfelelő kódok generálására pedig Távol-Keleten már szerverparkok épültek ki.

Magyarországon jelenleg csak három helyen lehet automatából bitcoint vásárolni, de egyre több szolgáltató fogadja el azt. Legutóbb egy budapesti taxiszolgáltató csatlakozott a rendszerhez, válaszként az Uber fejlesztéseire. „Itt volt a lehetőség az, hogy ebbe a körbe egy szélesebb fizetési palettát tudjunk nyújtani az utazóközönségnek. Mindig ez volt számunkra a legfontosabb” – magyarázta Horváth Csaba, a Budapest Taxi ügyvezetője.

A fizetés alapjául szolgáló alkalmazást kifejlesztő cég szerint a vállalkozásoknak megéri elfogadni a bitcoint, mert jelenleg nem sok helyen költhetik el azt a magyarok. „Azt látjuk, hogy Magyarországon körülbelül 8 milliárd forintnyi bitcoin van forgalomban, itt még nem is említettem azokat a külföldieket, akik esetleg Magyarországra jönnek és van bitcoinjuk. Ez a jövő fizetési eszköze” – jegyezte meg Lőwy András, a Coinpay Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A Magyar Nemzeti Bank a kockázatokra figyelmeztet, az Európai Bíróság döntése azonban a magyar piacon is irányadó. „Úgy kell tekinteni, mintha forinttal, euróval, dollárral vagy bármilyen más valutával fizetnénk, csak ez a bitcoin lesz. Az Európai Bíróság ítélete alapján ezt ugyanolyan pénznek, ugyanolyan valutának kell tekinteni, mint bármilyen más valutát, tehát most már nincsen semmilyen speciális szabály, nem kell semmilyen kerülőutat alkalmazni” – közölte Pajor Dávid.

A bitcoinok folyamatosan kerülnek forgalomba a világon, egyre csökkenő ütemben. A maximális mennyiséget várhatóan az évszázad végére éri el. Akkortól – hasonlóan az aranyhoz – a meglévő mennyiség szabja majd meg az értékét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!