2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Napindító 04:00

A V4-ek országai fejlődnek a leggyorsabban

2017. szeptember 22., péntek 07:46, frissítve: péntek 10:51

Az Európai Unió térségei közül a négy ország a teljes közösségi kivitel csaknem 13 százalékát adja az Eximbank vezérigazgatója szerint.

Napelem

Jövő év végéig mintegy kétezerötszáz új háztartási méretű kiserőmű létesülhet az országban, mert most szerelik fel azokat a napelemes rendszereket, amelyek telepítésére a tavaszi kérelmezési hullám során szereztek engedélyt. Az érdeklődés azután ugrott meg, hogy a kormány új díjtételt vezetett be.

 

Csokoládé

Székesfehérváron készül a Milka legújabb táblás csokoládéja. Az édességet a Győri Keksz Kft. állítja elő, és innen látják el egész Európát. A hazai gyártósorokon évi több ezer tonna új termék készül. Az új csokoládétípus bemutatásakor elhangzott: folyamatosan nő a megrendeléseik száma, és a fehérvári gyár kapacitása is elbírna még jóval többet.

„A székesfehérvári gyár hatalmasat fejlődött. A korábbi, jó pár évvel ezelőtti százötven főről felugrott nyolcszáz-ezer főre is, pillanatnyilag ötszáz fő dolgozik a gyárunkban, ennek az ötszáz főnek nagyon örülünk, de még jobban örülnénk még további legalább száz-százötven kollégának, a munkaerőhiány az sajnos minket is sújt” – közölte a Mondelez Hungária kommunikációs igazgatója, Kertész Péter.

 

Növekedés

A visegrádi országok nőnek a leggyorsabban az Európai Unió térségei közül – emelte ki az állami Eximbank vezérigazgatója a V4-tagországok első Exporthitel és Hitelbiztosítás konferenciáján. Urbán Zoltán kifejtette: a négy ország a teljes közösségi kivitel csaknem 13 százalékát adja. Közös jellemzője a V4-eknek, hogy az export húzóerőt jelent gazdaságuk számára. Magyarországon a kivitel éves növekedése 2016-ban 6,7 százalék volt, jóval magasabb, mint amilyen arányban a gazdaság egésze növekedett.

„Ez a négy ország képviseli a leggyorsabban növekvő gazdaságokat az Európai Unióban, illetve Európa-szerte. Mi biztosítjuk az európai belső export 12,9 százalékát. A négy ország teljes kereskedelmi mérlege pedig az együttes GDP-nk 176 százalékát teszi ki” – mondta Urbán Zoltán.

 

BUX

Pluszban zárt a BUX, a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe  38 109 ponton fejezte be a kereskedést. A vezető részvények vegyesen teljesítettek.

 

Deviza

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, a közös uniós devizát a 310-es szinten jegyezték. A svájci frankot 267, az amerikai dollárt 257 forintért adták a bankközi kereskedelemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!