2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

A Tesla nem hazánkban fogja gyártani új modelljeit

2016. október 19., szerda 20:57, frissítve: szerda 21:13

Munkaerőhiánnyal küzdenek a magyarországi autógyárak is. A Suzuki vezérigazgató-helyettese szerint a szlovák bérek 20 százalékkal magasabbak, mint itt, ezért már nem csak a nyugati fizetésekkel kell versenyezniük. A magyar gépjárműszövetség főtitkára szerint a nehézségek ellenére jól teljesít az autóipar.

A legújabb modelljeikkel érkeztek az Automotive Hungary konferenciára a legnagyobb magyarországi autógyártók. Az Audi ügyvezető igazgatója azt mondta, fontos, hogy odafigyeljenek a technikai fejlődésre. „Az elmúlt 24 évben 8 és fél milliárd eurót fektettünk be Magyarországon. A technológiai változások fontosak, de úgy látjuk, a belsőégésű motorok még jó ideig meghatározóak lesznek, úgyhogy van idő kiépíteni az elektromos autók töltőállomásait” – mondta Peter Kössler ügyvezető igazgató.

Az Opel vezérigazgató-helylettese azt mondta, bár két gyáruk is van az Egyesült Királyságban, bízik benne, hogy a brexit nem érinti a cégüket. Hozzátette, büszkék rá, hogy a válság alatt is képesek voltak folyamatosan fejlődni.

„Elmondhatjuk, hogy az Opel portfóliójába tartozó autók nagy része az államtitkár által említett modern követelményeknek megfelel” – így Mesics Olívia, az Opel Szentgotthárd Kft. vezérigazgató-helyettese.

Mindegyik autógyártó cég kiemelte: a legnagyobb kihívást a képzett munkaerő hiánya okozza. A Suzuki vezérigazgató-helyettese azt mondta nemcsak a nyugati, hanem a szlovák bérekkel is nehéz versenyezniük. A szlovák fizetések ugyanis jelentősen megnőttek a magyarhoz képest. korábban a munkatársaik fele Szlovákiából járt át Esztergomba, mostanra már csak feleannyian érkeznek.

„A bruttó jövedelmek közti különbség 12 százalék, de mivel a jövedelmek adó- és járulékterhelése jóval kisebb mint Magyarországon, ezért a nettó jövedelmekben a különbség 20 százalék” – mutatott rá Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Újabb konkurenciára azonban egyelőre nem kell számolniuk a Magyarországra települt gyáraknak. A külügyminisztérium államtitkára a Hír TV-nek azt mondta: várhatóan nem Magyarországon gyártják majd a népszerű elektromos autó, a Tesla újabb modelljeit.

„Jelenleg nem vagyunk hivatalos kapcsolatban a Teslával, tehát erről nem tudok, nem azért, mert nem kívánok, hanem mert nincsenek olyan hivatalos tárgyalások, hogy a Teslát idehozzuk” – így Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár.

Elektromos buszokat viszont hamarosan gyárthatnak Magyarországon, Komáromban egy kínai cég húz fel új üzemet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!