2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

A szlovák tej Szlovákiában háromszor annyiba kerül, mint itthon

2016. május 8., vasárnap 10:02, frissítve: vasárnap 12:04

Bár a kormány jövő januártól csökkenti a tej áfáját az olcsó, külföldi import visszaszorítása érdekében, de a termelők szerint azonnali cselekvésre lenne szükség. A NÉBIH április eleji országos tejellenőrzésén több szabálytalanságot is talált. A termékeket visszahívták és a forgalmazók több milliós bírságra számíthatnak.

Magyarországon harmadannyiba kerül a tartós tej, mint Szlovákiában. Panaszkönyv című műsorunk ugyanazt a szlovák gyártású terméket Révkomáromban 310 forintért vette meg, amit a határ magyar oldalán 119 forintért. Az egyik termelő szerint az ágazatban nyílt titok, hogy komplett céghálózatok rendezkedtek be a tartós tej áfájának elcsalására.

„Két ilyen trükköt vetnek be az elkövetők. Az egyik az ÁFA csalás. Ugye Magyarországon a dobozos tejnek 18 százalék az ÁFA-ja, érdemes elcsalni a külföldről származó termékek ÁFÁ-ját” – hangsúlyozta Hegedűs Imre tejtermelő.

Az árakat azonban nem csak az áfacsalásra szakosodott céghálózatok nyomják le, hanem a tejporból készült tartós tejek is. Az olcsó tejnek a minősége is megkérdőjelezhető.

„Nagyon sok országban az Európai unión kívül így készítik. Megvásárolják olcsó pénzért a tehjport, adnak hozzá vizet és elkészítik a tejet. Ez az Európai Unióban nem engedélyezett. Viszont azt nem biztos, hogy le tudjuk ellenőrizni, hogy mondjuk a nyers tejet milyen módon hígítják fel. Például permátummal például édes savóval. Ami gyakorlatilag sokkal olcsóbbá teszi, mintha nyers tejből készítenék el” – mutatott rá Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A Nébih április eleji országos ellenőrzésén több olyan terméket is talált, amelynek zsírtartalma nem érte el a feltüntetett mértéket.

„Nagyon egyszerű az oka. Ugye a tejzsír a legértékesebb része a tejnek, egyik legértékesebb része, ebben van a vitamin, maga a tej előállítása is úgy történik, hogy beállítják a tejzsírtartalmat, lefölözik, az értékesebb részéből tejszín, vaj készül és a másfél százalékosban.. még a másfél százalékos zsírtartalom sem volt meg” – mondta Helik Ferenc, a NÉBIH kiemelt ügyek igazgatóságának vezetője.

Ezeket a termékeket visszahívták, a forgalmazók több millió forintos bírságra számíthatnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!