2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Gazdaság

A svájci gazdaságnak sem tesz jót a túl erős frank

Svájci bevásárlók rohanták meg a határ menti német üzleteket. Az olcsó euró miatt többet ér a pénzük, így azt inkább külföldön költik el. A svájci frank erősödése az alpesi ország gazdasági növekedését is visszavetheti. Az UBS bankház idén legfeljebb fél százalékos GDP bővülésre számít, miközben korábban 1,8 százalékot jeleztek előre. A pénzintézet azt is elképzelhetőnek tartja, hogy leggazdagabb svájci ügyfeleik dollárra váltják frankjukat, az árfolyamküszöb eltörlése ugyanis szerintük bizonytalanná tette a mindeddig rendkívül stabil svájci frank árfolyamát.

Svájci bevásárlók szállták meg a bevásárlóközpontot Weil-am Rheinben. A rohamot a svájci jegybank váratlan csütörtöki döntése váltotta ki. Az árfolyamküszöb eltörlése nyomán drasztikusan erősödött a svájci frank az euróhoz képet. „Az euró nagyon olcsó. Amikor pénzt váltok, nagyon sok eurót kapok, és így olcsón tudok vásárolni. Ruhát, meg mindent. Ezért vagyok itt” – mondta egy svájci vásárló.

Ráadásul a téli vásárnak köszönhetően jelentős leértékelés is várja az embereket. „Itt a határnál mindig is hasznot húztunk a svájci vevőkből. Szerintem a következő két hétben biztosan több svájci vásárlónk lesz, mert ők is tudják, hogy most a svájci árakhoz képest féláron kapják meg a termékeinket. A határnál élők most legalább 20 százalékot takarítanak meg” – mondta egy német eladó.

Volt ahol másfélszeresére nőtt a forgalom az elmúlt napokban. „Reggel még normális forgalmunk volt, de ebéd után két órakor nagyon sokan jöttek, sok bázeli is” – mondta az egyik eladó, aki szerint nemcsak a határ menti svájci településekről, hanem még a távolabbi nagyvárosokból is érkeznek.


Szerdán még 1 svájci francért 80 eurócentet adtak, a jegybanki lépés után viszont már egy az egyben is váltották az alpesi valutát. A svájci turizmusban és kereskedelemben érdekeltek aggódnak a változó árfolyam miatt. Ugyanis ami jó a bevásárlóknak, az rossz az exportra termelő svájci vállalatoknak, ráadásul ha a gazdaság is gyengébben teljesít, a munkanélküliség is nőhet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!