2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Gazdaság

A S&P célkeresztjében Magyarország

Pénteken ismét vizsgálja a magyar államadós-osztályzatot a Standard & Poor's nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege.

  • A S&P célkeresztjében Magyarország

A cég a kialakult EU-szabályozási gyakorlatnak megfelelően várhatóan péntek éjjel, az európai és a New York-i piaci zárások után jelenti be döntését Londonban.

A hitelminősítő idén másodszor vizsgálja a magyar államadós-besorolást. Az első időpont február 16-án volt; a cég akkor megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek BBB mínusz/A-3 szintű, befektetési ajánlású besorolását, és a magyar szuverén osztályzatra változatlan pozitív kilátást hagyott érvényben.

A magyar minősítés februári megerősítéséhez fűzött elemzésében az S&P Global Ratings kiemelte: a besorolásra tavaly augusztus óta érvényes pozitív kilátás elsősorban annak lehetőségét tükrözi, hogy a magyar gazdaság erősödő mérőszámai segíthetik a bankrendszerben folyamatosan zajló javulást, és ezzel megerősíthetik a monetáris politika transzmissziós csatornáját.

Felminősíthetik az adósosztályzatot

A cég annak idején közölte azt is, hogy 12-18 havi távlatban felminősítheti a magyar adósosztályzatot, ha a pénzügyi szektorban végbement legutóbbi javulások erősítik a hatóságok képességét a hazai monetáris kondíciók befolyásolására.

Az S&P februári elemzése szerint ennek jelei közé tartozna például a banki hitelkihelyezések még erőteljesebb fellendülése, amelyhez folytatódó gazdasági növekedés, többletes folyómérleg-egyenleg és kordában tartott államháztartási hiány társul.

A kialakult általános gyakorlat is az, hogy a hitelminősítők az egyes besorolásokra érvényes pozitív vagy negatív kilátásokat átlagosan 12-18 hónapos időtávlatban konvertálják osztályzatmódosításra, de ez korántsem írott szabály, sőt a kilátás előzetes módosítása sem előfeltétele az adósosztályzat változtatásának.

A Standard & Poor's a magyar szuverén osztályzat legutóbbi két felminősítését – köztük Magyarország visszaemelését a befektetési ajánlású kategóriába – úgy hajtotta végre, hogy előtte nem javította pozitívra a besorolás kilátását.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő mindegyike 2016 óta tartja nyilván a befektetésre ajánlott sávban – a Fitch Ratings és a Standard & Poor's BBB mínusz, a Moody's Investors Service ugyanennek megfelelő Baa3 osztályzattal – Magyarország hosszú futamú államadósság-kötelezettségeit.

Azután a Fitch is

Tavaly a Standard & Poor's mellett a Fitch Ratings is további felminősítés távlati lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar szuverén adósosztályzat kilátását. A Moody's magyar államadós-besorolásának kilátása továbbra is stabil.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hat időpontot tűzött ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára, de az eddigi időpontokban egyikük sem jelentett be módosításokat.

Az S&P Global Ratings pénteki felülvizsgálata után legközelebb–- két hét múlva, augusztus 31-én – a Fitch Ratings vizsgálati naptárában szerepel a magyar államadósság-osztályzat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!