2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:25

A roamingdíj eltörlése után sem árt odafigyelni

2017. június 15., csütörtök 21:06, frissítve: péntek 15:08

Már belföldi tarifákon lehet hazatelefonálni az Európai Unió területéről – csütörtöktől eltörölték az úgynevezett roamingdíjakat. A külföldi internetezésért sem kell majd fizetni. Sokaknak ez tízezer forintos megtakarítást jelenthet. A rendelkezés a külföldre utazó turistákra, az ideiglenesen külföldön dolgozókra és tanulókra, valamint a határ menti ingázókra vonatkozik.

A barangolási díjat eddig azoknak számolták fel, akiknek Magyarországon volt mobiltelefon-előfizetésük vagy feltöltőkártyájuk, és külföldre utaztak, majd onnan hazatelefonáltak, vagy internetezésre használták mobiljukat. Ennek díja szolgáltatónként változott.

Kulcsár Dorottya a munkája miatt gyakran utazik az unió területén, most is épp külföldre repül. Sokat is telefonál haza emiatt, a telefonszámláján kívül majdnem 10 ezer forint roamingdíjat is fizet. Mától ennyivel többet spórol meg.

„Én félig kint lakom külföldön, félig Magyarországon lakom, és magyar számom van a munka miatt, mert arra van szükségem. És nem tudom, hogy ebből én később hogy fogok kijönni. Biztos, hogy jó, mert például hívásfogadásért nem kell majd fizetnem, de hogy egy pár hónap múlva a mobiltársaság mit fog erről mondani, azt majd meglátjuk” – mondta.

A roamingdíj eltörlése a külföldre utazó turistákra, az ideiglenesen külföldön dolgozókra és tanulókra, valamint a határ menti ingázókra egyaránt vonatkozik. Ha viszont valaki állandó jelleggel használja a sim kártyáját egy másik uniós országban, akkor a szolgáltatók eseti díjat számíthatnak fel.

„Meg fogjuk vizsgálni, hogy mondjuk visszamenőleg egy négy hónapos időtávban mennyit tartózkodott és mennyit használta a telefonját külföldről vagy belföldről az ügyfél, és hogyha azt látjuk, hogy többet használta egy négy hónapos időszakban külföldről, mind belföldről, akkor tájékozódni fogunk, sms-t fogunk neki küldeni, illetve jelentkezünk nála, és egyeztetünk arról, hogy életvitelszerűen hol használja a telefonját. És hogyha azt gondoljuk, ha az kerül megállapításra, hogy életvitelszerűen külföldön használja a telefonját, akkor terhelhetünk ki pótdíjat” – mondta Jánosa Barbara, a Telenor vezető pr-tanácsadója.

Ez híváskezdeményezésnél percenként 13 forint percenként, sms küldése esetén 4 forint, adatforgalmazáskor körülbelül 2800 forint gigabájtonként.

„Az, hogy most más jogcímen a szolgáltató díjat emel, annak vannak korlátai, mégpedig a már meglévő, megkötött határozott idejű szerződések esetén ilyen korlát az egyoldalú szerződésmódosítási tilalom. Tehát nem lehet csak úgy hozzányúlni a díjszabáshoz. Ami pedig az új szerződéseket illeti, ott meg értelemszerűen a szolgáltatók új ajánlatai, a piaci verseny fogja ezt meghatározni” – mutatott rá Orosz Brigitta, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hatósági osztályvezetője.

A roaming eltörlése az unió 28 tagországára vonatkozik, de később csatlakozik majd hozzá Liechtenstein, Norvégia és Izland is. Nem vonatkozik Ukrajnára, Szerbiára és a nyugat-európai országok közül Svájcra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!