2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

A rezsicsökkentést bírálta az uniós biztos

2017. június 20., kedd 22:21, frissítve: szerda 08:13

Az energiaunióval kapcsolatos vitás kérdések is szóba kerültek, mikor Maros Sefcovic energiaügyi biztos találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel és Aradszki András energiaügyi államtitkárral. Sefcovic, aki jelen volt a földgázszállításról szóló magyar–horvát stratégiai megállapodás megkötésénél, azt mondta: az unió szerint nem jó megoldás, ha ugyanolyan támogatást kapnak a rászorulók, mint akik a medencéjüket fűtik. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint stratégiai kérdés, hogy alacsonyak legyenek az energiaárak.

A magyar és a horvát energiaügyi államtitkár írta alá azt a stratégiai megállapodást, amely biztosítja, hogy a jövőben Magyarország délről, Horvátország felől is tudjon gázt vásárolni.

A magyar–horvát tárgyalást figyelemmel kísérte az Európai Bizottság energiaügyekért felelős biztosa is, aki az aláírások utáni sajtótájékoztatón a Hír TV kérdésére elmondta: tárgyalt Orbán Viktorral és az energiaügyi államtitkárral, és szóba került a Magyarország és az unió közötti ellentét az energia árának szabályozásával kapcsolatban. A biztos úgy látja, hogy Magyarországnak és az Európai Uniónak is az a célja hogy a fogyasztó olcsón juthasson energiához, azzal viszont Brüsszel nem ért egyet, hogy a luxusban élők ugyanazt a támogatást kapják, mint akik nélkülöznek.

„Nem ajánljuk ugyanazt a szabályozott alacsony árat azok számára, akik a medencéjüket, és azok számára akik az otthonukat akarják fűteni. Tudom, hogy Magyarország mást gondol erről, és más megoldást ajánl” – mondta Maros Sefcovic.

Szijjártó Péter válaszként azzal érvelt, az az ország versenyképes ahol olcsó az energia. „A magyar energiaárak alacsonyan tartása stratégiai kérdés Magyarország szempontjából. A nemzeti energiamix összeállításának nemzeti hatáskörben kell maradnia, ennek technológiasemlegesnek kell lennie. És nem szeretnénk, ha a nukleáris energiát bármiféle negatív diszkrimináció érné.”

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: a magyar kormány abban bízik, hogy találnak olyan megoldást, amely a budapesti érveket figyelembe veszi, de nem akadályozza meg az európai együttműködést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!