2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

A munkavállalókkal és a kereskedőkkel is egyeztettek

2017. március 14., kedd 23:01

A munkavállalókkal és a kereskedőkkel is egyeztetett a gazdasági tárca a multikat érintő új javaslatcsomagról. A szakma szerint csak annyi biztos, hogy tervek nagy része átgondolatlan, akár a parkolóhelyek megadóztatásáról, akár a kötelező létszámbővítésről van szó.

Elsőként a munkavállalók érdekképviseleteivel egyeztetett a szaktárca a külföldi áruházláncokat érintő javaslatcsomagról. A múlt héten kiszivárgott tervezet szerint ezentúl milliárdos adót szednének be az áruházakhoz tartozó parkolóhelyek után, vagy korlátoznák, hogy mennyit költhetnek reklámra. Az alkalmazottak számát is törvényben rögzítenék. Eszerint egy egységes szorzó alapján kötelezővé tennék a létszámbővítést.

„Egy számmal megoldani – ez képtelenség. Ez nincs jól megoldva, mert a cégeket nem megbüntetni kell, hanem ösztönözni arra, vagy esetleg kényszeríteni, hogy igenis vegyenek fel létszámot és fizessék meg a munkaerőt. Például a béreket kell felemelni, mert még ezzel azért van adóssága a cégeknek, hogy a minimálbér megnőtt, de azért ez egy jó nagy teher lesz, de nem baj, tárgyalunk, vitázunk, veszekszünk, de ezt kell megoldani” – mondta Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

A kormányzat szerint a szakszervezetek által sürgetett béremelés folyamatosan napirenden van, nem csak a kereskedelmi szektorban.

„Az alacsony bérekre alapozott versenyképesség hosszú távon nem tartható. Magyarországnak át kell állni egy olyan pályára, ahol nem az olcsó munkaerő adja a termelékenység legfontosabb elemét, hanem a hatékonyság és a fejlesztés, amelyek képessé tesznek minket arra, hogy nemzetközi szinten is álljuk a versenyt” – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A Jobbik uniós szinten képzeli el a bérek rendezését.

„A béruniós kezdeményezésünk, a Jobbik Magyarországért Mozgalomnak ez a kezdeményezése, amihez ugye a Közép-Kelet-Európia régióból szövetségeseket toborzott, ez pont arról szólna, hogy az életszínvonalban, a bérek tekintetében fogalmazódjon meg a pozitív elmozdulás és a felzárkózás a nyugati országokhoz, hiszen jelenleg nem az a legnagyobb probléma Magyarországon, hogy nincsen munka, hanem az, hogy az a bérrabszolgaságnak a szinonimája” – jelentette ki Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes.

A Jobbik úgy látja: a kötelező létszámbővítéssel csak a foglalkoztatottsági adatok javulnak majd, az alkalmazottak bére nem.

A vállalkozók és munkáltatók országos szövetsége elismerte: a javaslatcsomag apropóján egyelőre nem tárgyalnak béremelésről.

„Itt az a felvetés van, hogy a létszámbővítés mindenképpen indokolt lehet a fogyasztók hatékonyabb, színvonalasabb kiszolgálása érdekében, egyébként ezzel egyetértünk, a kérdés az az, hogy ezt most a piac önmagától önszabályozó módon megteszi-e, vagy ehhez kellenek külső impulzusok, ehhez kell további egyeztetéseket folytatni” – mondta Krisán László, a VOSZ társelnöke.

A különadókról szóló terveket egyelőre nem kommentálták a kereskedők.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!