2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

A munkavállalókat érintő járulékokat is faragnák

2016. november 11., péntek 21:00

A munkaadók és a munkavállalók képviselői is mertek nagyot álmodni a pénteki egyeztetés előtt a kormánnyal – Varga Mihály még erre is ráígért.

A 2017-es adó-, és járulékváltozások függvénye, hogy a kormány által javasolt 15 százalékos bruttó minimálbér-emelés után végül mennyivel vihetnek haza több pénzt a munkavállalók – mondta Magyarország élőben című műsorunkban a Liga Szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda szerint ezért a munkavállalókat érintő járulékcsökkentésre is szükség van.

„15 százalékos lenne a bruttó növekedés, a nettó értéket befolyásolja az is, hogy a járulékcsökkentés milyen mértékű lesz adott esetben, és lesz-e járulékcsökkentés a munkavállalói oldalon. Azért vetem föl ezt a kérdést, mert a jelenleg ismert kormányzati javaslat csak a munkaadói oldal részéről tartalmaz járulékcsökkentésre vonatkozó javaslatot a szociális hozzájárulási adó vonatkozásában. Mi viszont kértük a kormányzatot, hogy a jövő héten folytatandó tárgyalásokat megelőzően vizsgáljuk meg annak is a lehetőségét, és ezzel is a nettó értéket növelve, hogy milyen módon lehetne a munkavállalók által fizetendő járulékokat is csökkenteni. Ez nyilván befolyásolni fogja a végső megállapodás alapján, hogy mennyi lesz a valós nettó érték” – fogalmazott a Liga Szakszervezetek elnöke.

Nem teljesíthető?

Teljesíthetetlen a versenyszféra munkaadói számára az a 15 százalékos minimálbér-emelés, amiről Varga Mihály beszélt – mondta a műsorunkban a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke. Rolek Ferenc szerint egy ekkora béremelés ezermilliárd forintos többletterhet jelentene a munkaadóknak, amit nem tudnak kigazdálkodni.

„Mi azért nem vagyunk teljesen komfortosak ezekkel a számokkal. Miközben mi is azt mondjuk, hogy egy bérfelzárkóztatási folyamatra szükség van Magyarországon, egyszerűen kikényszerítik a gazdasági munkaerőpiaci folyamatok, ugyanakkor ezek a számok azt jelentenék, hogy a versenyszféra munkáltatóinak összességében 1070 milliárd forint többletköltsége lenne 2017-ben 2016-hoz képest, ami azt gondolom, hogy egyszerűen nem teljesíthető” – jegyezte meg a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke.

Tekintse meg a Mészáros Melindával és Rolek Ferenccel készült teljes beszélgetést:

Mint arról korábban beszámoltunk, a nemzetgazdasági miniszter 4 százalékos járulékcsökkentést ajánlott a munkaadói és munkáltatói érdekképviseleteknek. Bővebben >>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!