2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

A minisztériumban nem tudnak áfacsökkentésről

2015. október 13., kedd 20:30

Egyelőre csak Deutsch Tamásban és az internetes konzultáció résztvevőiben vetődött fel a netszolgáltatás áfájának csökkentése. A Nemzetgazdasági Minisztérium a lakásépítés terheinek mérsékléséről folytat számításokat. A szaktárca a miniszterelnök által meglebegtetett digitális különadó bevezetésén sem gondolkodik.

Tömegeket vitt utcára az internetadó bevezetésének terve tavaly ősszel. A társadalmi elégedetlenség láttán a miniszterelnök visszakozott, Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő irányításával konzultáció indult a világhálóról és a digitális fejlesztésekről. A konzultáció szeptember végén zárult, a válaszadók többsége áfacsökkentést javasolt Deutsch Tamásnak.

„A szakértők javaslata arra vonatkozik, hogy 2017. január 1-jétől lépjen életbe áfacsökkentés, azaz 2017. január 1-jétől az internethasználatot terhelő áfa a mai 27 százalékos szinthez képest 18 százalékos mértékű legyen” – mondta Deutsch Tamás.

„Bevallom őszintén, hogy a minisztériumban még nem vetődött föl az internetszolgáltatás adójának csökkentése” – jelentette ki az adóügyi államtitkár a Hír TV érdeklődésére, hozzátéve hogy számolnak esetleges áfacsökkentéssel, de nem a távközlésben. Tállai András digitális különadó bevezetéséről sem tud. Orbán Viktor miniszterelnök beszélt arról egy hétfői szakmai konferencián, hogy a közteherviselésből a digitális gazdaságból hasznot húzó tengerentúli vállalatoknak is ki kell venniük a részüket. A kormányfő neveket nem említett, de a Google és a Facebook is tengerentúli társaság.

„A lakásértékesítés áfájának csökkentésével foglalkozunk. Elemzések, számítások készülnek, és hogyha eljön erre az idő, és a feltételek úgy alakulnak, akkor a kormány számára esetleg javaslatot fogunk tudni tenni. Semmilyen új adó bevezetésében nem gondolkodunk” – jelentette ki Tállai András.

A digitális készségek fejlesztését szorgalmazta az európai programozás hetének apropóján a köznevelési államtitkár egy budapesti általános iskolában. Nemzetközi összehasonlításban a magyar diákok kifejezetten gyengén kezelik a számítógépet, és alig igazodnak el a világhálón.

A diákok rossz teljesítménye a tanárok rossz teljesítményének következménye – mondja az informatikai vállalkozások egyik érdekképviseletének vezetője. „Egyértelműen kimutatta a mi felmérésünk is, hogy minél több időt töltenek informatikaórán a gyerekek, annál inkább elmegy a kedvük. Az biztos, hogy amit ma tanítanak informatikából – és ez nyilván az átlag, vannak kiugróan jó informatikatanárok –, amit ma tanulnak a gyerekek, az kontraproduktív, tehát kifejezetten elmegy a kedvük tőle” – mondta Major Gábor.

A jövő évi adótörvényeket a kormánypártok már nyáron elfogadták. A jogszabályokhoz azonban hozzá kell nyúlnia a parlamentnek ahhoz, hogy januártól csökkenjen az internet áfája.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!