2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

A minisztérium állítja: nem tudták, hogy csalnak

2015. október 2., péntek 19:58, frissítve: péntek 19:58

Vizsgálatot indított a francia ügyészség a Volkswagen ellen a károsanyag-kibocsátási csalás miatt, a svájci hatóságok pedig betiltották a német autógyártó új dízelüzemű járműveinek eladását. Közben a német közlekedési minisztérium azt közölte, nem találtak bizonyítékot arra, hogy más autógyártó is manipulálta volna a környezetvédelmi teszteredményeket.

A német közlekedési minisztérium állítja: nem tudott arról, hogy a Volkswagen csalt a károsanyag-kibocsátási adatokkal, és arról sincs tudomásuk, hogy más német autógyártó is manipulálta volna dízelüzemű autóinak teszteredményeit. A tárca egy vizsgálóbizottságot is felállított, amely az amerikai hatóságokkal együttműködve nyomoz a Volkswagen-ügyben.

„A vizsgálóbizottság dolgozik, folyamatosak az egyeztetések köztünk és a Volkswagen között. Mint már említettem, arra kértük a Volkswagent, hogy október 7-ig közöljék, miként fognak megfelelni a járművek az előírásoknak. Most ez a legfontosabb” – mondta el Ingo Strater a minisztérium szóvivője.


A német autóipari óriással szemben már a francia ügyészség is vizsgálatot indított. A Volkswagen két hete ismerte el, hogy 11 millió dízelmotoros járművét látta el a környezetvédelmi teszteket kicselező szoftverrel. Azóta Svájcban betiltották az új Volkswagen járművek eladását, és hasonló döntést hoztak a brit és az amerikai hatóságok is.

Londoni pénzügyi elemzők szerint a botránynak csak korlátozott hatása lesz a magyar gazdaságra, mert más márkák, illetve a nem dízelmotoros autók iránt várhatóan megnő a kereslet.

A labdarúgó és kézilabda Bajnokok Ligáját is érintheti a botrány, VfL Wolfsburg német sportegyesületet, illetve a Győri Audi ETO KC is a Volkswagen tulajdonában van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!