2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

A málnásokat még a közmunka is sújtja

2016. augusztus 15., hétfő 19:07, frissítve: szerda 10:10

Egyre többen hagynak fel a málnatermesztéssel. A gazdáknak az időjárás és az olcsó felvásárlási árak mellett a munkaerőhiány is gondot okoz. Az érdekképviselet azt mondja: a helyzetüket nemcsak a munkavállalók külföldi kivándorlása, hanem a közmunkaprogram is nehezíti.

Érik a málna a Somogy megyei Segesden, de nincs aki leszedje. A Hír TV-nek nyilatkozó gazda szerint az elmúlt években folyamatosan problémát jelent, hogy nem találnak a betakarításhoz idénymunkásokat. „Borzasztó munkaigényes, tehát ugyanolyan munkavédelem szükséges, mint akár egy szőlőhöz, és ezt nem lehet gépesíteni, kell hozzá munkaerő. És még a munkabér sincs megfizetve” – tette hozzá Liber János málnatermelő.

A település polgármestere szerint az időjárás mellett a felvásárlási árak és a munkaerő hiánya is sokakat arra késztetett a faluban, hogy felhagyjanak a termesztéssel. „Elkezdődött a málna árának a zuhanása, nem érte meg az embereknek a málnatermelés, és a többség kivágta a málnát. Most csak nagyon kevésnek van, és az újratelepítés olyan nagy költséggel járna, ami nem éri meg” – mutatott rá Péntek László, Segesd első embere.

Az érdekképviselet szerint a közmunkaprogram is nehezíti a helyzetüket, hiszen elszívja az idénymunkásokat. Aki pedig a mezőgazdasági munkát választja, az inkább külföldön dolgozik. „Az a paradox helyzet áll elő, hogy nekem is ugyanannyiba kerül egy kiló szamócát leszedni, mint az olasz termelőnek, miközben a munkavállaló háromszor annyit keres. A málnánál még súlyosabb a helyzet, mert az ipari gyümölcsnek 500 forint a kilogrammonkénti ára, és ahol 200 kilogramm per órával tud 600 forintot keresni óránként, teljesen reménytelenné teszi az ipari málna termesztését. Ha lenne is ember, aki magyar és leszedné, de az ipari gyümölcs ára ezt nem tudja lehetővé tenni” – emelte ki Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint a ’90-es években még 27 ezer tonna málnát termesztettek Magyarországon. Ez a szám mára kétezer tonna alá csökkent.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!