2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Gazdaság

A magyar gazdákat védő ötpontos intézkedéscsomagot jelentett be tegnap az agrárminiszter + videó

Nagy István szerint erre azért van szükség, mert Brüsszel és az Európai Bizottság elárulta a magyar gazdálkodókat.

  • A magyar gazdákat védő ötpontos intézkedéscsomagot jelentett be tegnap az agrárminiszter + videó

Permetezés és vetés - már javában zajlik a tavaszi munka a földeken. Egy zalaegerszegi gazda Híradónknak elmondta: a pénz mindig jól jön, így ő is igyekszik kihasználni a kormány által nyújtott lehetőségeket.

Simon József mezőgazdasági vállalkozó: "Most így a nehéz gazdasági helyzetben minden fillérre szüksége van a gazdáknak, pont azért is mert itt vagyunk a tavaszi munka dandárjában, és könnyebben tudunk dolgozni, hogy ha pénz van a zsebünkben."

A kormány - a magyar gazdák védelmében - egy ötpontos intézkedéscsomagról döntött. Ezek között szerepel az Ukrajnából származó tiltott mezőgazdasági termékek kötelező bejelentése is.

Rittlinger József Baranya vármegyei elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara: "Mi ezt üdvözöljük. Ez azt jelenti, hogy ezentúl a behozott gabonát, aki behozza, mindenkinek a NÉBIH irányába be kell jelenteni. Körülbelül ahhoz tudnám hasonlítani, mint régen volt az exportbejelentési kötelezettség. Mikor a gazdálkodó el szerette volna adni a gabonáját, azt is a NÉBIH felé kellett jelezni, és utána kapta meg az engedélyt. Ez ugyanígy fog történni."

Rittlinger József mint gazdálkodó és mint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya vármegyei elnöke is örül az ötpontos intézkedéscsomagnak. A közép-és kelet-európai régiók mezőgazdasága 2022 nyarától küzd jelentős kihívásokkal. Az Európai Unió akkor döntött úgy, hogy Ukrajna vámmentesen és korlátozás nélkül exportálhat területére mezőgazdasági termékeket. A magyar piacot jelenleg is túlkínálat, alacsony terményárak és értékesítési nehézségek jellemzik.

Nagy István agrárminiszter: "Az ukrán mezőgazdasági import okozta piaci helyzet miatt a kormány nemzeti hatáskörben az ukrán mezőgazdasági termékek importkorlátozása mellett újabb, az importot érintő intézkedést hozott. ((A piaci folyamatok teljeskörű átláthatóságának megteremtése érdekében azon mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából, teljeskörű bejelentési kötelezettséget írunk elő, származzon az bármely országból."

A kormány elkötelezett abban, hogy a gazdák érdekeit és versenyképességét megvédje. A biztonságos élelmiszerellátás ugyanis nemcsak stratégiai, hanem egyben nemzetbiztonsági érdek is - tette hozzá az agrárminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

A Moziklip egy 1987-ben készült magyar zenés szkeccsfilm, amelyet Tímár Péter rendezett. A filmben 18 popzenei és újhullámos előadó mutatkozott be egy-egy klip erejéig. Vincze Lillát és a Varga Miklóst kérdeztük a Szélesvásznú történelemben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!