2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

A luxusterepjárós elit is abbahagyta a pénzköltést

2016. január 22., péntek 10:18, frissítve: péntek 10:45

Az orosz bankfelügyelet visszavonta három bank működési engedélyét: a pénzintézetek fizetésképtelenné váltak a rubel árfolyamának a gyengülése miatt. Az orosz fizetőeszköz az olajár esésével párhuzamosan gyengül. A kormány várhatóan adóemeléssel és a közalkalmazotti bérek csökkentésével próbál új költségvetési forrást szerezni.

Kihaltak a bevásárlóutcák Moszkvában. A gazdasági válság mélyülését jelzi, hogy már a luxusterepjárós elit is abbahagyta a pénzköltést. „A rubel napról napra kevesebbet ér. Elértünk oda, hogy az emberek már nem merik elkölteni a pénzüket. Aki vásárol, az is kisebb dolgokat vesz. A bevétel töredéke az előző éveknek, itt az utcában az üzletek egymás után zárnak be” – mondja egy luxusruhabolt eladója.

Két éve 1 euró 38 rubelt ért, most 90-et. Az orosz rubel majdnem olyan gyenge, mint a 90-es évek mélyrepülése idején. Csak ezen a héten három bank ment csődbe. A költségvetést is újra kellett tervezni: 10 százalékot faragtak le belőle, de ez is kevés lesz. „Mindenki a válságról beszél. Elég rossz a helyzet, rubelben kapom a fizetésemet és egyre kevesebbet ér, érezhetően kevesebbet kapok érte” – panaszolta egy moszkvai férfi.

Az orosz nemzeti össztermék fele az olajhoz kapcsolódik. A költségvetés akkor tartható, hogy az olaj ára hordónként 70 dollár felett van. Most ennek kevesebb mint a fele az ár, és várhatóan 15 dollár körül lesz a negatív csúcs. Az orosz kilátásokat rontják a Krím elfoglalása miatti nemzetközi szankciók és a kínai gazdaság lassulása is.

„Amikor azt kérdezzük, hogy mi a rubel árfolyamának a mélypontja, a kérdés az, hogy mi az olajár mélypontja. Márpedig ezt még nem értük el, hiszen Irán épp most térhet vissza a nemzetközi olajpiacra, ami a kínálatot növeli. Közben Kína lassul, ami a keresletet csökkenti. Emellett a többi nyersanyagár is csökken, ami az oroszoknak rossz” – mutatott rá Natalia Orlova orosz közgazdász.

Ahhoz, hogy Oroszország megőrizze a fizetőképességét, várhatóan adókat emelnek és a közalkalmazottak, tanárok, rendőrök, orvosok fizetését csökkentik. A legnagyobb kiadást, a védelmi költségeket viszont nem tudják csökkenteni, hiszen az ország jelenleg is háborúzik Szíriában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!