2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Híradó 15:00

Gazdaság

A különadónak súlyos következményei lehetnek

Az egész építőipart csődbe vinné az útadó – állítja a Strabag. Egy kiszivárgott törvénytervezet szerint a kormány arra készül, hogy különadót vet ki visszamenőlegesen az útépítő cégekre. A Strabag szerint ezzel a lépéssel több ezer ember veszítené el állását. Brüsszel 600 milliárd forint értékű útépítést vitat, ami miatt bírságot vethet ki Magyarországra.

Az M4 Abony és Fegyvernek közötti szakaszát a Strabag építi. A cég nyílt közbeszerzésen nyert, 31,5 milliárdos ajánlatot tett, kedvezőbbet, mint a többi pályázó. Ezt a közbeszerzést nem vizsgálja az Európai Unió illetékes szerve, a 2007 és 2011 közötti útépítésekkel kapcsolatban azonban vizsgálat indult. A nyilvánosan fellelhető közbeszerzési adatok alapján az unió által vitatott beruházások összértéke 650 milliárd forint.

Sajtóértesülések szerint amennyiben az unió megbírságolja az államot, a milliárdokat különadó formájában szedheti be a kormány az útépítő cégektől. Egy kiszivárgott törvénytervezet szerint a közteher mértéke a társaságok nettó árbevételének 15 százaléka lenne, és 2007-ig visszamenőleg szedné be az állam. Különadót olyan vállalatok fizethetnének, amelyek 100 millió forintnál nagyobb útépítési megbízást nyertek el az államtól.

Az egyik érintett cég, a Strabag azt mondja: a különadónak súlyos következményei lehetnek. „Körülbelül 3 százalékos nyereségkulccsal tudtak a cégek dolgozni az elmúlt években, ehhez képest kellene most 15 százalékot visszafizetniük. Úgy gondolom, ez lehetetlen – nyilatkozta a cég kommunikációs vezetője, Fényi Tibor. – Most azért büntetni őket, mert betartották az állami előírásokat, több mint furcsa lenne, Európában ez elfogadhatatlan. Ez az egész magyar építőipart csődbe vinné, és azt jelentené, hogy további uniós támogatásokat az ország nem tudna lehívni. Több ezer ember elveszítené az állását, és nem épülnének utak, vagy legalábbis európai uniós pénzből nem.”

Az igazságügyi miniszter a Hír TV-ben nem cáfolta, hogy különadót vethetnek ki a cégekre, Trócsányi László azt állította: a kérdés még nem aktuális.

– A különadók bevezetése, a különadórendszer kialakítása sokféle módon történhet. A visszamenőleges hatály jogelv kérdése. A visszamenőleges hatály mindig problémákat válthat ki, de egy különadó bevezetésének sokfajta módja van. Azért a jogalkotónak van lehetősége arra, hogy számba vegyen különböző megoldásokat.
– Még ha ez jogelvekbe ütközik…
– Nem, én nem mondtam, hogy jogelvekbe ütközzön, hanem ügyekre megoldást keressen, vagy ügyeknek megoldási módjait, de jelenleg ez a kérdés nem is aktuális, az Európai Bizottság még csak a számolásnál tart.

A pályázatok vizsgálata nyár végén zárulhat le. Az ellenőrzést Magyarország és az Európai Bizottság közösen végzi.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A földön termő eper is elérhető + videó

A földön termő eper is elérhető + videó

Kisebbek a szemek, de zamatosak! A tavalyi átlagos év után a szokásosnál két héttel korábban, április végén indult a hazai szamóca-szezon. A termelőknek a korai érés nem feltétlenül kedvez, mert a hazai termés megjelenése idején még tart az importáruk dömpingje.
Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

A részvénypiac forgalma a héten 49,84 milliárd forint volt az előző héten elért 59,47 milliárd forint után, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!