2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

A külföldi cégek fizetéseivel szemben esélytelen a harc

2016. szeptember 6., kedd 20:33, frissítve: szerda 07:05

A nagyvállalatokkal együttműködve pótolná az informatikus szakemberek hiányát az ELTE. Becslések szerint 22 ezren hiányoznak a területről, pedig a kezdőfizetés akár 400 ezer forintos is lehet. A legjobbakat diploma után külföldre hívják.

Gombos Gergő kutató mutatott be egy olyan informatikai programot, amely a közösségi oldalakon lévő kommenteket szűri. A hozzá hasonló szakembereknek csak egy része marad Magyarországon, a hazai munkaerőpiacon tavaly 22 ezer informatikus állás maradt betöltetlenül. Az egyik megoldás a szakemberképzés.

„Az ELTE informatikai kara, a programtervező informatikus képzés abban a kedvező helyzetben van, hogy többszörös túljelentkezés mellett válogathatja ki a legjobb diákokat, az elmúlt években többször emelkedett a ponthatárunk is, az egyik legmagasabb az informatikusképzés területen. Ebben az évben rekordszámban vettek fel diákokat, még ilyen ponthatár mellett is” – mondta Horváth Zoltán, az ELTE dékánja.

Nem csak az iskolák, a cégek is versenyeznek a legjobb diákokért. 400 ezer forintos kezdőfizetéssel sincs elegendő munkaerő. A vállalatoknak ráadásul már a nemzetközi konkurenciát is le kell körözniük ajánlatukkal.

„Nyilván fizetésben nem tudjuk felvenni... De azt gondolom, elsősorban az a dolgunk, hogy lehetőséget teremtsünk itthon, hogy a tehetségek itt maradjanak, ne adják fel a barátaikat, a lehetőségeiket” – vélte Somorjai Éva, a Magyar Telekom humán erőforrás vezérigazgató-helyettese.

A jó külföldi ajánlatokkal azonban megtalálják a hallgatókat, rendszeresen tartanak számukra állásbörzéket.

„Egyelőre még egy-két évig Magyarországon fogok dolgozni, de utána szeretnék külföldre menni” – erősített rá erre a Hír TV-nek Tudlik Zoltán informatikus hallgató.

Az elvándorlás mellett nagyon jelentős, 50 százalék körüli a lemorzsolódás is. Az ELTE-n az újonnan létrehozott Adattudományi és Adattechnológiai Tanszéken is azon dolgoznak, hogy a hallgatók befejezzék a képzéseket.

„Jó kapcsolatban állunk a nagy informatikai cégekkel. Ezek az informatikai cégek legszívesebben már vinnék a hallgatókat másod-, harmadéves korukban, mi törekszünk egy olyan megállapodásra, amelyben az informatikai cégek velünk együtt képzik ezeket a hallgatókat, és ennek megfelelően tulajdonképpen mindenkinek megvan a helye, ahogy végez” – árulta el Mezey Barna, az intézmény rektora.

Idén első helyen a diákok 6-8 százaléka választja az informatikát a felvételinél, Ázsiában van olyan ország, ahol ez az arány 80 százalék..

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!