2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 19:00

Gazdaság

A közteher fele leírható, ha…

Az energetikai beruházásokat ösztönözheti a megemelt jövedelemadó, nyilatkozta a Hír Televízió Bruttó című gazdasági magazinjának a Mátrai Erőmű elnöke. A közteher fele ugyanis leírható, ha fejlesztésre fordítják az érintettek. A GDF Suez általános vezérigazgatója viszont azt mondja: az új adók, illetve a 10 százalékos villany- és gázárcsökkentés miatt a veszteségek fognak növekedni, vagyis kérdés, hogy lesz-e olyan nyereség, amely után adót fizetnek majd a cégek.

Az ország egyik legnagyobb vezetékhálózatával rendelkező Mavirt a közműadó érinti érzékenyen. „A gazdálkodás stabil, tehát nem jelent olyan jellegű problémát, amely bármilyen módon befolyásolná vagy veszélyeztetné azokat a folyamatokat – itt elsősorban az ellátás biztonságát célzó projekteket, folyamatokat értem –, amelyek jelenleg is zajlanak” – nyilatkozta Hackl Mónika kommunikációs osztályvezető.

Hogy mennyit kell majd fizetnie a cégnek, azt szakembereik jelenleg is számolják. Itt tart az energiaszektor többi szereplője is. Az egyik legnagyobb energetikai vállalat általános vezérigazgatója azt mondja: a közműadó, a megemelt jövedelemadó és a 10 százalékos villany- és gázárcsökkentés újabb veszteségeket jelenthet a cégeknek, vagyis kérdés, hogy az államkasszába befolyik-e a várt bevétel. „A tevékenységünk egy jelentős része, ami az egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódott eddig, már veszteséges volt. Tehát a jövedelemadó-növekedés majdhogynem indiferens. Itt az a nagy kérdés, hogy mi lesz ennek a hozadéka. Hiszen hogyha egy ágazatban veszteségek halmozódnak fel, akkor ezt a cégek nem fogják fizetni amúgy sem, hiszen veszteséget termelnek” – közölte Csiba Péter, a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. vezérigazgatója.

Mások szerint az 50 százalékos nyereségadó a beruházásokat ösztönözheti, ugyanis a közteher fele leírható, ha fejlesztésre fordítják az érintettek. „Mi úgy tekintjük most ezt az egész folyamatot, hogy a Mátrának élnie kell ezzel a lehetőséggel. Nem panaszkodni akarunk, hanem azt mondjuk, hogy be kell ruházni ebben az időszakban, növelni kell a munkahelyek számát. Ez jó lesz az országnak” – szögezte le Valaska József, a Mátrai Erőmű Zrt. elnöke.

A közműadóról és a megemelt jövedelemadóról már döntött a parlament, a 10 százalékos rezsicsökkentés részletei azonban még nem ismertek, a kormányszóvivő közlése szerint a héten dönt róla a kabinet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!