2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Gazdaság

A korábbinál is olcsóbb lehet a ponty

A jövő héttől már csak szakszerűen elkábított halakat árulhatnak a boltokban. Így rendelkezett a Földművelésügyi Minisztérium. Az árak idén csökkentek a korábbi évekhez képest. Például a ponty kilója jelenleg 1000-1200 forintba kerül. Szenteste a családok többségénél halászlé kerül az ünnepi asztalra, a magyarok halfogyasztása azonban még mindig elmarad az uniós átlagtól.

Az egyik áruházláncnál decemberben négyszer annyi hal fogy, mint az év többi hónapjaiban összesen. Bár élő pontyok is úszkálnak az akváriumban, sokan eleve a filét választják.

– Túl nagy lenne egy akkora élő hal?
– Hát sok is, végül is... meg nem igazán szeretjük a halpucolást, mert sok gonddal jár, meg vesződséggel – mondta az egyik vásárló.

A földművelésügyi tárca rendeletben kötelezte a kereskedőket az élő hal elkábítására, de több helyen ezt eddig is elvégezték. „Az iparági sztenderdek, illetve a hatósági elvárásoknak megfelelően jártunk el, úgyhogy ilyenformán ebben változás ezután sem lesz” – nyilatkozta Varga Eszter, a Tesco Globál Áruházak Zrt. kommunikációs munkatársa.

Az egyik pécsi halboltban szabadtéri medencéből válogathatnak a vásárlók. A kereskedő azt mondja, forgalma nagy részét decemberben bonyolítja le. Az ünnep előtti napokban tíz alkalmazottal dolgoznak. „Évről évre jobban kitolódik az idő, tehát előbb jönnek vásárolni, nem várják ki az utolsó pillanatot, mert nálam ingyenes tisztítás van, és a pucolás miatt nagyon sokat kell sorban állni” – nyilatkozta László Béla halkereskedő a Hír TV-nek.

Az árak a termelő szempontjából sajnos az utóbbi tíz évben nemigen változtak. Idén jó évet zártak a halgazdaságok, és mivel külföldön is nagy mennyiségű hal áll rendelkezésre, túlkínálat van a piacon. Az ország egyik legnagyobb gazdaságának a tulajdonosa szerint emiatt a korábbiaknál is olcsóbb lesz a ponty. Megfigyelhető, hogy az ár inkább a tavasz végén emelkedik, mert akkorra fogy el az ünnepekre szánt mennyiség.

„Az a baj, hogy a magyarok inkább csak karácsonykor fogyasztanak halat. Az volna jó, hogyha minden hónapban volna egy karácsony, ugyanis sokkal többet kellene fogyasztani a magyar halból a magyar embereknek” – fogalmazott Csibi Csaba, a Csibi Halkereskedő és Haltermelő Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

Halfogyasztásban a magyarok az uniós átlag alatt vannak. Évente fejenként a 3 kilót sem éri el a mennyiség. Ennek is majdnem 90 százaléka a karácsonyi ünnepek alatt fogy el.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!