2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Híradó 12:00

A halkonzervek, üdítők és a levesporok is gagyibbak, mint Nyugaton

,

2017. március 20., hétfő 12:55, frissítve: hétfő 17:29

Március vége előtt nem készül el a Nébih 100 termékre kiterjedő vizsgálata, amiben azt nézik mennyiben tér el a Magyarországon kapható termék a külföldön elérhetőtől. A földművelésügyi államtitkár ma a parlament gazdasági bizottságában számolt be az ügyről. Egy fogyasztóvédelmi szervezet azt mondta: tavaly egyetlen fogyasztónak se volt olyan gondja, hogy rosszabb terméket kapott, mint Ausztriában.

24 terméket vizsgált még 2014-ben a Nébih, aminek az eredményeivel sokáig senki sem foglalkozott. A kérdés néhány hete a kancelláriaminiszter kirohanása után került napirendre. Most a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára számolt be a fejleményekről az Országgyűlés gazdasági bizottságában.

„Volt olyan levespor, amelyből kevesebb is volt a zacskóban, mint az Ausztriában vásároltban, a májgombóc az fele annyi volt benne, és sokkal, azt gondolom, nyugodtan elmondhatjuk, sokkal silányabb minőségű ételt tudtak készíteni a kollégák a Magyarországon vásároltból, mint mondjuk az Ausztriában vásároltból” – fejtette ki Zsigó Róbert.

Az LMP 20 pontos javaslatcsomagot állította össze, hogy elérjék: jobb minőségű élelmiszereket áruljanak az üzletekbe. Beadványukat azonban a kormánypárti többségű bizottság végül tárgysorozatba sem vette. A párt szakpolitikusa azt mondta: a kormány csak hisztériakeltést csinál, de az embereket nem képes megvédeni.

„Felelős kormányzatként elvárható a Fidesz–KDNP-től is, hogy ez ügyben érdemi előrelépést tegyenek. Meglepő volt, hogy máshova mutogatott, a kereskedelmi láncokra, a forgalmazókra mutogatott. 7 éve kormányoz a Fidesz, és Magyarország polcain semmilyen más élelmiszer nincs, mint amit a kormány megenged, hogy ott legyen. Csak azok kerülnek Magyarország fogyasztóihoz, amire a Fidesz azt mondja, hogy ott lehetnek a fogyasztóknál, és csak olyan minőségben,  amire azt mondja, hogy megfelel” – mondta Sallai R. Benedek, a párt politikusa.

A békéltető testületnél tavaly egyetlen fogyasztó sem jelezte, hogy problémája lenne a silányabb termékekkel. „Nem szembesültünk ilyen problémával, nem volt ilyen, hogy a fogyasztónak az lett volna a problémája, hogy mást kapott, mint Ausztriában” – erősítette meg Baranovszky György, a Budapesti Békéltető Testület elnöke.

A Nébih folytatja a teszteket, eredmények jövő héten várhatók.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!