2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

A gazdasági növekedést veszélyezteti a munkaerőhiány

2017. június 2., péntek 21:56, frissítve: péntek 22:33

A kormány továbbra is a határainkon belül keresi a megoldást. A miniszterelnök eltökélt, elutasítja a bevándorlókat, noha korábban – gazdasági szempontok miatt – még behívta volna őket.

A kormány elutasítja a migrációt és nem kér a gazdasági bevándorlók munkájából sem. Orbán Viktor az első kormányában viszont ezzel ellentétes álláspontot képviselt.


A tizenhat éves nyilatkozatot – amelyről a Magyar Televízió is beszámolt – egy egyesület vette elő újra. Ennek elnöke szerint tisztába kell tenni, hogy a magyar kormány miként tekint a gazdasági bevándorlókra, és hogyan akarja megoldani a munkaerőhiány problémáját.

Elek Attila, a Magyar Közép Mozgalom Egyesület vezetője azt mondta, „azzal, hogy most Magyarország népességét demográfiailag megnöveljük, még várni kell, míg Németh Szilárd teleszüli az országot. Jelen pillanatban ez nem alternatíva. Mi nem tudjuk, hogy mi a kormány terve, mi csak kérdezünk: milyen megoldásokat tervez erre Orbán Viktor, amikor már kilencmillió alá fog jövőre csökkenni a Magyarországon lakó népesség”.

A Fidesz csak uniós munkásokat engedne be dolgozni Magyarországra, illetve az EU-n kívül élők közül csak a magyarok előtt nyitná ki a kerítést. Gulyás Gergely szerint a munkaerőhiány orvosolható az országon belül is.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese elmondta, azt tudják, hogy munkaerőhiány van sok tekintetben, de a kormánypárt szerint még van a magyar társadalmon belül tartalék. „Tehát azt szeretnénk, hogyha akik itt élnek Magyarországon és munkanélküliek, vagy miután ők már nagyon kevesen vannak, már kiestek a munkaerőpiacról, ezért munkanélküliként sem tartjuk számon őket, hogyha ők kapcsolódnának be a munkaerőpiacra és ők vállalnának munkát” – vázolta a terveket Gulyás Gergely, aki azt is megismételte, hogy a kormány hisz a demográfiai politikájában, ami változtathat a jelenlegi helyzeten és kilátásokon.

Halmai Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója azonban emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság Europop című előrejelzése szerint 2060-ban Magyarország népessége mintegy 8,6 millió fő lesz, és ennek a korstruktúrája lényegesen kedvezőtlenebb lesz, mint a jelenlegi. „Ennél még kevésbé optimista jövőkép is van, például a magyar kutatók által végzett számítások, demográfusok által végzett számítások, tehát ez egy nagyon komoly kihívást jelent a növekedés szempontjából. Munkaerői oldalról a növekedés forrásai elapadóban vannak” – tette hozzá.

A közgazdász kifejtette: a kormány által célzott tartósan magas növekedési ütemhez nemcsak több munkaerőre, de erőteljes tőkebeáramlásra és hatékonyabb termelésre is szüksége lesz a gazdaságnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!