2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

A gazdák zsebe üres, az érintettek egymásra mutogatnak

2017. március 27., hétfő 18:04

A Magosz az Európai Unióra, egy másik szakmai szervezet az államra mutogat, amiért a gazdák nem jutnak hozzá az uniós támogatásokhoz. A szocialisták a múlt héten a Hír TV-ben bírálták a Magyar Gazdakörök Szövetségének vezetését, amely ma sajtótájékoztatón reagált.

Egy internetes fórumon fakadt ki több gazda a napokban. Nem kapják ugyanis kézhez beígért mezőgazdasági támogatásaikat. Egy termelő azt írta, üzemanyagra sincs pénze, pedig már hozzá kellett volna látnia a tavaszi munkálatokhoz. A legnagyobb csúszás a zöldítéssel kapcsolatos kifizetéseknél van, de az agrár-környezetgazdálkodási támogatások sem érkeztek meg a termelőkhöz. Az MSZP elnökhelyettese a Hír TV Reggeli járat című műsorában a vidékfejlesztési hivatalt (MVH) és a Magoszt nevezte meg felelősnek a kifizetések csúszása miatt.

„Nem fizetik a támogatásokat, tehát ugyanaz a helyzet alakul ki, mint amikor a Magosz tüntetést szervezett 2005-ben. Nem bírálják el a benyújtott fejlesztési pályázatokat, áll a rendszer. Átszervezték az MVH-t, ilyenkor egy érdekképviseletnek fel kellene emelnie a szavát és azt mondani, hogy kedves kormány, akkor üljünk le, és beszéljük át, hogy mik a problémák” – vélekedett Gőgös Zoltán.

„Gőgös úr számára egy világos üzenet van: szíveskedjen a saját pártjával, annak ügyeivel foglalkozni, van neki bőven, és azzal szórakozzon. A Magosz tagságát pedig hagyja békén” – reagált a Magosz, amelynek elnöke szerint nem a vidékfejlesztési hivatal, hanem az Európai Unió miatt csúszik a támogatások folyósítása.

„A 2014–2020-as költségvetési ciklusnál látni kell, hogy nem Magyarország, hanem az EU több mint egy évet késett a saját költségvetésének az elfogadásával. Azt is látni kell, hogy azokat a végrehajtási jogszabályokat, amelyeket az uniónak meg kellett alkotnia, meg kellett várjuk, hiszen a nemzeti szabályozás csak az után alakulhatott ki. Több mint másfél évet csúszott az indítása a támogatási rendszernek. Nos, kérem szépen, ennek alapján azt gondolom, hogy érthető a gazdák idegessége, mi sem vagyunk nyugodtak” – fejtette ki Jakab István.

Egy másik szakmai szervezet kétségbe vonja a Magosz állítását. „A játékszabályok úgy szólnak, és nem változtak a csatlakozásunk óta, hogy a magyar kormány, a Magyar Államkincstár először kifizeti a termelőknek a támogatásokat, és amit kifizetett igazoltan, azt igényelheti az Európai Uniótól. Most lehet, hogy arra gondolt az elnök, hogy átszervezték az MVH-t, de e tekintetben sem látom indokoltnak a kifizetések ilyen drasztikus csúszását, erre még tényleg nem volt példa a magyarországi európai uniós történelemben, talán ott van valami probléma” – nyilatkozta Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese.

Az agrár-környezetgazdálkodási támogatások kifizetését május végére ígérte a hivatal, korábban ezt a támogatást már március elején megkapták a gazdák.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!