„A forinthitelek kockázatáról az emberek 99 százaléka nem tud”

KaG, 2017. április 26., szerda 10:48, frissítve: szerda 13:11
Idén is tüntettek a devizahitelesek a Portfolio hitelezési konferenciája előtt. A konferencián a többi között az is elhangzott: hiába nincsenek már devizahitelek, amíg az emberek nem tanulják meg, mivel jár a kölcsönfelvétel, újra és újra bajba kerülhetnek.

Tavaly tüntetők zavarták meg a Portfolio konferenciáját, ezért most szigorú biztonsági intézkedések után lehetett csak bemenni. Demonstrálók most is érkeztek, igaz, csak hárman, és ők se jutottak a konferencia közelébe.

„A véleményemet fejezem ki az ellen, hogy a bankok meglopnak, uzsorát akarnak behajtani és ezért a vagyonomat a házamat akarják elvenni” – mondta Veres István, az egyik tiltakozó.

Bár a devizahiteleket kivezették, egy követeléseket vásárló cég vezetője a konferencián azt mondta: az emberek ugyanolyan tájékozatlanok arról, mivel jár, ha kölcsönt vesznek fel, emiatt pedig ugyanúgy bajba kerülhetnek, ahogy korábban.

„Ahogy akkor a 2000-es évek elején a devizahitelek óriási kockázatot foglaltak magukban, úgy most a 0 körüli kamatszint is hihetetlen mértékű kockázatot jelent, csak erről nem beszélünk, és az ország 99 százaléka nincs ezzel tisztában” – mondta Felfalusi Péter, az Instrum Justitia Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az FHB bank vezérigazgató-helyettese szerint bár megélénkült a lakáspiac, és sokan hitelből vásárolnak, ez még nem éri el a válság előtti szintet.

„Hitelezés tekintetében szintén azt gondolom, hogy van további hitelre lehetőség. A 2016. évi összes hitelfolyósítás fele a válság előtti időszak csúcspontjainak, ehhez képest, ha további hiteligények vannak, bőven van növekedési pálya” – mondta Tokodi Gábor.

A konferencia szervezői szerint is a vállalkozások mellett épp a lakásvásárlók veszik fel a legtöbb hitelt. „Például első lakásvásárlók, akik most először vesznek fel hitelt, vagy most állnak családalapítás küszöbén, és ezért hitelt is igénybe vesznek az otthonteremtéshez, ők az elsődleges ügyfélkörük a bankoknak” – mondta Palkó István, a Portfolio vezető elemzője.

A bankok vezetői arra panaszkodtak: a 80 milliárd forintnyi kamatadó miatt a pénzintézeteknek kevesebb lehetőségük van arra, hogy a lakosságnak kedvező fejlesztésekre költsenek.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés