2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

A Ford meghajolt Trump akarata előtt

2017. január 3., kedd 22:25, frissítve: szerda 10:21

Meghajolt a Ford Donald Trump előtt, az autógyár lefújta mexikói beruházását. A leendő amerikai elnök a General Motorsra különadót vet ki, ha nem telepíti haza a gyártást Mexikóból. Szakértők szerint Trump patrióta gazdaságpolitikája egy tág politikai stratégia része.

A leendő amerikai elnök a pénzcsap elzárásával fenyegetőzik. Donald Trump megtiltja a mexikói migránsoknak az otthon hagyott családtagok támogatását, ha Mexikó nem száll be annak a falnak a felhúzásába, amellyel Trump útját állná az illegális bevándorlóknak. Az elnökválasztási kampányban a republikánus politikus az illegális bevándorlók kitoloncolását is kilátásba helyezte.

„Ha csak rajtunk múlik, itt szinte egyáltalán nincs pénz, alig van itt valamink, alig van munka. Odaát van munkájuk, és segítenek nekünk, küldenek nekünk egy kis pénzt. Úgyhogy ha visszaküldik ide az embereket, akkor még nagyobb lesz a szegénység” – panaszolta egy mexikói bevándorló édesanyja.

Az Egyesült Államokból hazautalt pénz nélkül a mexikói gazdaság megroppanna, ez a tétel nagyobb, mint amennyi bevétele van az országnak az olajexportból.

A pénzküldés felfüggesztése egyelőre fenyegetőzés, az amerikai tőke visszakozása viszont már tény. A Ford 1,6 milliárd dollárért épített volna üzemet Mexikóban. Ám Donald Trump a kampányban egyértelművé tette, hogy ő Amerikában teremtene munkahelyeket, nem pedig Mexikóban. Az autógyár megértette az üzenetet, lefújta a mexikói beruházást, és helyette Michiganban fejleszt, igaz, a tervezett összeg töredékéért.

„Felbátorodtunk attól a növekedésbarát politikától, amelyet a megválasztott elnök, Trump és az új kongresszus folytatni kíván. És hisszük azt, hogy ezek az adó- és szabályozási reformok elengedhetetlenek ahhoz, hogy az Egyesült Államok versenyképességét felturbózzák és persze az amerikai ipart és innovációt újjáélesszék” – mondta Mark Fields, a Ford Motors elnök-vezérigazgatója.

Trump egy másik amerikai autógyárat kész helyzet elé állított. A General Motors importvámhoz hasonló különadóra számíthat, amiért Mexikóban gyártja egyik modelljét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!