2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

A fagyot átvészelték, az eső jót tett a szőlőnek

2017. május 7., vasárnap 16:10

Sem a téli, sem a tavaszi fagy nem okozott jelentősebb kárt a Villány-siklósi borvidék szőlőültetvényeiben, a május eleji eső pedig kifejezetten jót tett a tőkéknek. A helyi borászoknak hamarosan meg kell kezdeni a védekezést az aranyszínű sárgaság ellen, amely más borvidéken tavaly egész ültetvényeket vett zár alá.

A hetekig tartó hideg téli időjárást sikeresen átvészelték a Villány-siklósi borvidék ültetvényei. Minimális kár a fiatal telepítéseknél keletkezett, mert ezeknek a tőkéknek a gyökerei még nincsenek mélyen a talajban.

„Mínusz 18-20 foknál azért izgultunk, hogy hogy viseli át a szőlő a telet. Hála istennek a téli fagykárból nem volt semmiféle károsodás. Nagyon szépen elindult a rügyfakadás, viszonylag korán. A márciusi meleg hőmérséklet nagyon szépen kibujtatta a rügyeket, és nagyon szépen elindult a hajtásnövekedés” – monda Riczu Tamás borász.

A gazdák gyors vegetációra számítanak, ezért most a legfontosabb feladat az időben elvégzett permetezés. A hideg télnek megvolt az az előnye, hogy a lisztharmat elfagyott, ezért ennek a kórokozónak az elsődleges fertőzésére nem kell számítani.

„Egyéb helyekről fog fertőzni. Ez a későbbi időjárásnak a függvénye, és egyébként a kora tavaszi fertőzések határozzák meg, hogy utána a nyár mennyire lesz nehéz. Emiatt fontos, hogy most rögtön a legelején kell megfogni, és akkor nyugodtabb lesz a nyarunk” – magyarázta Ipacs Szabó István borász.

Az ország többi borvidékéhez hasonlóan Villány környékén is megjelent egy súlyos, aranyszínű sárgaság nevű betegség, amit az amerikai kabóca terjeszt. Tavaly emiatt Badacsonyban ültetvényeket vettek zár alá. Megelőzésére egyetlen, a molyok elleni védekezéssel egybekötött permetezés elég, amit miden borásznak el kell végeznie.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!