2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

A csok nagyot dobhat az építőiparon

2016. április 10., vasárnap 16:12, frissítve: kedd 08:04

Idén akár 50 százalékkal is nőhet az építőipar forgalma: a csok miatt megugrott a kereslet, és ez már érződik az árakon is. Az új házak is többe kerülnek, ezért sok család megtorpant, mert az állami támogatás ellenére sem tudják már megvásárolni a korábban kinézett ingatlant.

Jellemzően a két-, háromgyerekes családok igényelnék a családi otthonteremtési kedvezményt, sokan a hétvégén egy budapesti építőipari szakkiállításon tájékozódtak a lehetőségekről és az árakról.

A csok bevezetése óta ötödével emelkedett az új ingatlanok ára. A családok tudatosak, a bankok szerint egyre többen halogatják a házvásárlást, mert túl drága lett a kiszemelt ingatlan. Inkább az építkezés pörgött fel, van olyan vállalkozó, aki munkát már csak 2017-re tud vállalni.

„Nagyon sokan állnak neki építkezni, köszönhetően az áfacsökkentésnek és az állami támogatásnak, de egyébként is az embereknek pozitív hangulatuk van, egyre többen nekiállnak építkezni” – vázolta a helyzetet az Ubrankovics Erdészeti és Faipari Kft. ügyvezetője, Ubrankovics András.

Az építkezési szektorban az akár 50 százalékos forgalomnövekedést sem zárják ki. „Inkább fölfele mentek az árak az alapanyag áremelkedése miatt az előző években. Nagyon rég nem volt már áremelkedés, és igazából ez meghozta a lehetőségét annak, hogy a gyártók és kereskedők egy picit többet tudjanak nyerni rajta” – mondta Molnár Rudolf, az Áron Ház Kft. ügyvezetője.

A legtöbben a fővárosban és környékén érdeklődnek az ingyen milliók iránt, de a családügyi államtitkár nem tart attól, hogy csak itt használják majd ki az állami lehetőségeket.

„Budapesten is nagy az érdeklődés, de vannak olyan vidéki régiók is, ahol nagy az érdeklődés, és éppen az a csoknak az egyik fontos sajátossága, hogy ugyanazt az összeget adjuk támogatásként a vidéki és a budapesti igénylők esetén is. Természetes módon vidéken ugyanaz az összeg az alacsonyabb ingatlanárak mellett nagyobb segítséget tud jelenti, éppen ezért gondolom azt, hogy helyes az a gyakorlat, hogy ugyanaz a támogatási összeg van mind Budapesten, mind vidéken” – vélte Novák Katalin államtitkár.

A családok eddig összesen hatmilliárd forint otthonteremtési kedvezményt igényeltek, az év első két hónapjában pedig 240-en kérték a csok programhoz köthető áfa-visszatérítést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!