2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

A botrány nem csak a VW-t és partnereit érintheti

2015. szeptember 29., kedd 21:02

Nagyszabású akciótervet dolgozott ki a Volkswagen a kialakult válság megoldására. A károsanyag-kibocsátási ügyben már a Seat autói is érintettek. Közben a botrány miatt az elemzők kockázatosabbnak ítélik az európai vállalatokat.

2009-től összesen 700 ezer Seat került forgalomba a manipulált Volkswagen-dízelmotorral. A spanyol ipari minisztérium munkacsoportot állított fel a részletek kivizsgálására. A motormanipuláció nemcsak a Volkswagent és partnereit érintheti: egy környezetvédő csoport jelentése szerint a Mercedes, a BMW és a Peugeot autói például ötven százalékkal több üzemanyagot használnak, mint a gyártók állítják – ezzel pedig hatalmas károkat okoznak a világgazdaságnak is.

„Mindent egybevéve az európai fogyasztók háromezer milliárd eurónyi olajat vesznek majd meg fölöslegesen 2030-ig. Ezt a pénzt boltokban, éttermekben, mozikban is elkölthetnék” – mondja Greg Archer, a Transport & Environment programmenedzsere.

A károsanyag-kibocsátási adatok meghamisításán nemcsak a vásárlók buknak sokat: Katar nemzeti vagyonalapja 8 milliárd dollárt vesztett a birtokában lévő Volkswagen-részvényeken. Londoni elemzők pedig most kockázatosabbnak ítélik az európai vállalatok helyzetét, mint a görög adósságválság idején. Az EU gazdasági biztosa szerint ugyanakkor a Volkswagen botránya nem csökkenti a német kormány nemzetközi súlyát.

„Ez természetesen egy nagyon jelentős válság, ami árt a cég imázsának, és kérdéseket vet fel szélesebb körben is, de nem korlátozza a német befolyást Brüsszelben. És biztos vagyok abban, hogy a Volkswagen képes megbirkózni ezzel a válsággal. A kulcs az átláthatóság: az emberek meg akarják tudni, hogy pontosan mi történt, és hogy miként lehet megakadályozni, hogy ez ismét megtörténjen” – jelentette ki Pierre Moscovici gazdasági ügyekért felelős európai uniós biztos.

A Volkswagen-csoport kedden bejelentette: nagyszabású akciótervet dolgozott ki a válság kezelésére. Októberben tájékoztatja az illetékes hatóságokat a botrányban érintett dízelmotorok kijavításának technikai megoldásairól, és ügyfeleit is értesíti, hogy rövidesen kijavítja a hibát.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!