2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

A boltok nyitva lesznek, a pluszpénz még kérdéses

2016. április 15., péntek 21:08, frissítve: vasárnap 08:22

Hatályba lépett a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló törvénymódosítás, így akár már most hétvégén is kinyithatnak a boltok. A vasárnapi bérpótlékról viszont folytatódik a vita – miközben a kancelláriaminiszter a munkáltatókra és munkavállalókra bízná a pluszpénz eldöntését, a Fidesz országgyűlési képviselője, Bánki Erik még tárgyalna a végleges helyzetről. A szocialisták azt szeretnék elérni, ha vasárnap nemcsak a kereskedelemben, hanem más területeken – például a rendőröknek vagy a mentőknek is járna a dupla bér.

Kedden törölte el a vasárnapi boltzárat a parlament, de ezzel a döntéssel a kereskedelmi dolgozók vasárnapi pótlékát is megfelezték a képviselők. A vasárnapi munkavégzés tilalmát és a vasárnapi bérpótlékot eredetileg két külön jogszabály rögzítette, de a kormánypárti szavazatokkal visszatértek a tavaly márciusi állapothoz. Azoknak az eladóknak, akik a hét utolsó napján a pult mögé állnak, 100 helyett, 50 százalékos bérpótlék jár.

„Azt gondolom, hogy ez nem végleges döntés, itt is egyeztetéseket igényel a végleges konstrukció kidolgozása. Úgy tudom, hogy a kormány gondolkodik azon, hogy mi lenne az üdvözítő megoldás a bérpótlékok tekintetében, a frakciónak ebben a kérdésben még nincsen kiérlelt álláspontja” – mondta Bánki Erik országgyűlési képviselő.

A kancelláriaminiszternek viszont, aki Bánki Erikkel ellentétben, elvhűségre hivatkozva távol maradt a parlamenti szavazástól, világos álláspontja van. Szerinte a bérpótlékról a munkáltatóknak és a munkavállalókat képviselő szakszervezeteknek kell megegyezniük.

„A kormánynak akkor van lehetősége ebbe a vitába beleszólni, mármint a munkaadó, Tesco és a Tesco-pénztáros vitájába, hogy mennyit kaphat egy vasárnapi nyitva tartásért, hogyha ezt ők kérik. Tehát ha a munkaadók és a munkavállalók megegyeznek, hogy szabályozni kellene a kérdést, mi csak akkor tudunk beleszólni, mert ez a magángazdaság kérdése. A parlament pontosan azt az elvi döntést hozta, hogy a magángazdaságnak ebbe a szegmensébe az állam ne szóljon bele” – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az ökopárt viszont beleszólna, javaslatukat a szakszervezetekkel egyeztetve dolgozzák ki.

„Az LMP-nek korábban volt egy javaslata a száz százalékos bérpótlékra, ugyanakkor a jelenlegi helyzetet mérlegelve és szakszervezetekkel egyeztetve, újra be fogunk nyújtani egy javaslatot, mert az nagyon fontos elv, hogy a bérpótlék, amire valóban szükség van, az ne lehessen a béremelés alternatívája, tehát ebben az ágazatban is béremelésre és vasárnapi bérpótlékra egyaránt szükség van” – így Kanász-Nagy Máté ifjúsági szakszóvivő.

A szocialisták már túl vannak az egyeztetéseken, és hétfőn már benyújtják saját indítványukat.

„Minden munkavállaló, aki szabad akaratából döntve vasárnap munkát szeretne végezni, még egyszer mondom, minden munkavállaló – ápoló, rendőr, tűzoltó és a kiskereskedelem dolgozó – arra a napra száz százalékos bérpótlékot kapjon” – fogalmazott Tóbiás József elnök-frakcióvezető.

A vasárnapi bérpótlék megfelezése ellen a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete is tiltakozott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!