2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

750 milliárdos büntetést kapott a Google

2017. június 27., kedd 15:16, frissítve: kedd 15:48

Rekordbírságot kapott Brüsszeltől a Google. Az amerikai óriásvállalatnak átszámítva 750 milliárd forintot kellene befizetnie az Európai Bizottságnak, amiért visszaélt keresője erőfölényével.

Hat budapesti vizes-vb vagy másfél 4-es metró – ennyit kell fizetnie az amerikai internetes keresőóriásnak a brüsszeli törvényhozói testület döntése szerint.

„Ma a bizottság úgy döntött, a Google-t 2,4 milliárd euróra bírságolja az uniós trösztellenes szabályok megsértése miatt. A Google visszaélt a keresőszolgáltatások piacán élvezett fölényével azzal, hogy a saját kereskedelmi szolgáltatásait előrébb, a versenytársakét pedig hátrébb sorolta a találatok között. A Google-nak 90 napja van arra, hogy változtasson vagy kifizesse a büntetést” – közölte Margrethe Vestager, az EB versenyjogi biztosa.

A kaliforniai nagyvállalat 2004-ben lépett be az ár-összehasonlító szolgáltatások európai piacára. Az alkalmazás révén az emberek összehasonlíthatják az internetes áruházak kínálatát, árait. A Google keresője azonban a találatok között előrébb sorolja azokat, amelyekben érdekelt, a riválisok hátrább kapnak helyet a sorban. Márpedig a felhasználók rendre az első helyeken szereplő Google-termékekre kattintanak.

„Amit a Google tett, az tilos az EU trösztellenes szabályai szerint. Megtagadta más vállalatoktól a verseny, a fejlesztés lehetőségét, és ami a legfontosabb, megtagadta az európai fogyasztóktól a verseny előnyeit, a valódi választást” – tette hozzá a biztos.

Az amerikai informatikai cégnek 3 hónapja van a válaszlépésekre. A vállalat alelnöke közleményében úgy reagált, nem értenek egyet az Európai Bizottság döntésével, elemzik a határozatot, és fontolóra veszik, hogy fellebbezzenek.”

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!