2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

25 éves csalást ismert el a Mitsubishi

2016. április 26., kedd 12:33, frissítve: kedd 13:26

Több mint 9 százalékot estek a fogyasztási adat hamisításban érintett japán Mitsubishi részvényei. Az autóipari vállalat közel 4 milliárd dollárt vesztett eddig értékéből egy hét alatt. A cégnél belső vizsgálat indult a felelősök és a hamisítás okainak tisztázására.

25 éves csalást ismert el a japán Mitsubishi konszern. A vállalat vezetői szerint 1991 óta hamisítják meg a fogyasztási adatokat. A vezetőség nem tud pontos számot mondani arról, hogy hány típust is érint a botrány. A többiek mellett a vállalat is belső vizsgálatot indított saját maga tisztázására. „Bár a vizsgálataink eljutottak egy bizonyos pontig, az okok és a felelős személyek tisztázatlanok maradtak, így a vizsgálat folytatódik” – közölte Tetsuro Aikawa, a Mitsubishi Motors elnöke.

A japán közlekedési minisztérium alá tartozó illetékes hatóság múlt hét csütörtökön házkutatást tartott a Mitsubishi központjában. A szigetország közlekedési minisztere pedig együttműködésre szólította fel az autógyárat a vizsgálatokban, mivel az az egész japán autóiparral szemben megingathatja a közvélemény bizalmát. Egy nappal később robbant az újabb bomba: nemcsak a hagyományos, de az elektromos autók fogyasztási adatait is manipulálta a japán cég. Sőt egy másik értesülés szerint a gyár számos esetben a légellenállási értékeket sem mérték, csak megbecsülték.

„Ameddig ötletünk sincs arról, hogy a vizsgálatnak mikor lesz vége, nem válaszolhatok kérdésekre. Ennyire hatalmasnak érzem ezt a problémát” – tette hozzá az elnök.

A botrány olyan sikeres és ismert modelleket is érint, mint a Pajero vagy az Outlander. A botrányra reagálva a japán cég részvényei a tokiói tőzsdén 9,58 százalékkal zuhantak. Az autógyártó eddig 3,9 milliárd dollárt veszített piaci értékéből.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!